CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

CHP, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

cumhuriyet.com.tr

CHP Grubu adına Grup Başkanvekili Kemal Anadol, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulmasına ilişkin dava dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne verdi.

Dilekçeyi vermesinin ardından mahkeme önünde gazetecilere açıklamada bulunan Anadol, "Yapılan düzenleme Anayasa'nın 145'inci maddesine açıkça aykırıdır. Bu sonuca parti grubunda oybirliğiyle vardık. Anayasa Mahkemesi'nden öncelikle yasanın yürütmesinin durdurulmasını, ardından iptalini talep ediyoruz" dedi. Başbakan'ın, yaptığı açıklamalarla bilgi kirliliği yarattığını öne süren Anadol, yasanın altında hiçbir CHP milletvekilinin imzası bulunmadığını kaydetti.
Değişikliğin, AB katılım ortaklığı belgesinin bir parçası olarak takdim edildiğini ifade eden Anadol, "Oysa o belgede Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun bağımsızlığının sağlanması, Adalet Bakanı ile Adalet Bakanlığı Müsteşarının Kuruldan ayrılması isteniyor"
diye konuştu.

Anadol, AKP Ankara Milletvekili Haluk Özdalga'nın, "CHP'nin açacağı dava, Türkiye'yi Avrupa'nın gözünde küçük düşürecektir" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:

"Sayın Özdalga kaçtığımız yere kadar kovalayacağını belirtiyor. Ben şimdi ona söylüyorum. Talat Aydemir ve Fethi Gürcan darbe yaptıkları için askeri Mahkemede yargılandılar ve idama mahkum oldular. İdam kararını veren babası Numan Özdalga'ydı. Askeri mahkemenin duruşma yargıcıydı. Haluk Özdalga, babasıyla iftihar mı ediyor, babasından utanıyor mu, evvela onun hesabını versin."

 

CHP'nin iptal gerekçeleri


CHP, askere sivil yargı yolunu açan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda, "Yasa, hukukun temel ilkelerine aykırı. Anayasa'nın 145'inci maddesini de açıkça çiğniyor" dedi.

Başvuruda, şu ifadeler dikkat çekti:

"Anayasanın 'Askeri yargı' başlıklı 145 inci maddesinin birinci fıkrasında askeri mahkemelerin asker kişiler bakımından görev alanı belirtilmiştir. Bu belirlemeye göre askeri mahkemeler, asker kişileri, askeri olan suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askeri mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler. İptali istenen düzenleme ise, asker kişiler tarafından askeri mahallerde işlenen veya asker kişilerce askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işlenen kimi suçların da(sıkıyönetim ve savaş hali hariç) artık sivil savcılar tarafından soruşturulmasına ve sivil ceza mahkemelerince yargılanmasına imkan tanımaktadır.

Diğer yandan, hukukun temel ilkelerine göre sonra çıkarılan kanun, önceki kanunla çelişkili bir hüküm taşıyorsa, önceki kanun zımnen yürürlükten kalkmış olur. Ancak, bir konuda hem özel kanunda hem genel kanunda farklı düzenlemeler varsa, önceki-sonraki kanun ayrımına bakılmaz ve özel kanun uygulanır."