CHP, 3 kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götürdü
CHP, Haziran ayında yasalaşan 3 kanunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
cumhuriyet.com.trCHP Ankara Milletvekili Levent Gök,TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi'ne götürdükleri kanunların, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu olduğunu belirtti.
Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu'nun, AB müktesebatından dolayı çıkarıltıldığını, ancak AB'nin istediği normları taşımadığını belirten Gök, ''İktidarın çoğunluğu ile seçilmiş bir başdenetçi ve üyeler olacağı için, tıpkı Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu'nda olduğu gibi, AB'nin istediği normlar karşılanmayacak, kurum bağımsız olamayacaktır. Bunlar, iktidarın AB'yi arkadan dolanarak, aldatarak çıkardığı yasalar olmuştur'' diye konuştu.
Gök, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu ile devlet denetiminin kaldırıldığını ve inisiyatifin piyasaya verildiğini söyleyerek, böylesi temel bir yasa çıkartılırken sendika ve sivil toplum kuruluşlarının öneri ve uyarılarının dikkate alınması gerekirken alınmadığını, yasa hükümlerinin, eşitlik ilkesi dahil pek çok Anayasa hükmüne de aykırı olduğunu belirtti.
Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu'nun da ''AB'ye şirin gözükmek için çıkartıldığını'' ifade eden Gök, bu yasa tasarı halinde komisyonda görüşülürken pek çok insan hakları kuruluşunun söz konusu düzenlemelerin ''aldatmaca'' olduğunu açıkladığını kaydetti. Kuruma seçilecek 11 üyenin 7'sinin Bakanlar Kurulu, 2'sinin de Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesinin öngörüldüğünü dile getiren Gök, ''Çoğunluğunu Hükümetin atayacağı üyelerin insan hakları konusunda bağımsız çalışması düşünülemez. Bu kuruma güvenerek bir başvuru yapılamaz ve böyle bir kurumdan adil bir tavır beklenemez. AKP, İnsan Hakları Kurumu'nu bu kanunla devletleştirmiştir'' dedi.