ÇHD'li avukatlar yeniden tutuklandı
Tahliye edildikten sonra haklarında yeniden yakalama kararı çıkarılarak gözaltına alınan Halkın Hukuk Bürosu (HHB) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi beş avukat dün çıkarıldıkları İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. İfade vermek için duruşmaya katılan ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı da gözaltına alındı. Tutuklanan 5 avukat ve gözaltına alınan Kozağaçlı, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davanın ilk oturumunda tahliye edilmişti.
Seyhan Avşar<haber-dikey:1084487>
Yaka paça gözaltı
Davanın dün görülen duruşmasında konuşan avukat Tuğba Nergiz Aslan, meslektaşlarının beş günlük süren bir yargılamanın ardından serbest bırakıldığını hatırlatarak, mesai saati olmamasına rağmen duruşma savcısının cumartesi günü tahliye kararına itiraz ettiğini anlattı. Mahkeme heyetinin itiraz talebini kabul ettiğini belirten Aslan, “Avukatlar İstanbul Barosu’na giderken yaka paça gözaltına alındı. Gözaltına alındıklarında üzerlerinde kimlikleri dahi yoktu” dedi. Avukat Güçlü Sevimli ise mahkemenin kararının tarafsızlığa gölge düşürdüğünü belirterek, reddi heyet talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, reddi hâkim talebinin mahkemeyi uzatmaya yönelik olduğunu iddia ederek talebi kabul etmedi. Duruşmada ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın kürsüye çıkarak ifade vermek istediği sırada ise mahkeme heyeti duruşma salonundan ayrıldı ve salonun boşaltılmasına karar vererek polisi çağırdı. Duruşma salonuna gelen polisler, salondaki avukatları darp ederek dışarı çıkardı. Avukatlar ile polisler arasındaki gerginlik devam ederken, Kozağaçlı gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürüldü. Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan heyet, 5 avukatın tutuklanmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 19-20 Şubat’ta görülecek.
‘Mahkeme kararı yok’
ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı duruşmadan önce Çağlayan’daki baro odasında açıklama yaptı. Kozağaçlı, “Kendi korkularıyla ve utançlarıyla yüzleşsinler diye geldim. Bir karara uymak için gelmedim, sadece terbiyesizliklerini, korkularını ve utançlarını yüzlerine vurmak için geldim. ‘Selçuk bir mahkeme çağrısına uymuş da gelmiş’ diye düşünmeyin, bunlar bir mahkeme kararı, hukuksal adli işlemler değil. Uyulması gerekmiyor. Nasıl ki ülkeyi yönetenler hiçbir mahkeme kararına, anayasaya, uluslararası sözleşmelere uymuyorlarsa, hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının da bu tip mahkeme kararlarına uyma yükümlülüğü yoktur. Benim hesabım var, hesabımı görmeye geldim” ifadelerini kullandı. Öte yandan Türkiye Barolar Birliği’nden (TBB) yapılan açıklamada, avukatlara yönelik yeniden tutuklama kararının “yargı bağımsızlığı açısından derin şüpheler uyandırdığı” belirtildi. TTB’nin süreci yakından takip ettiği vurgulanan açıklamada “Bilinmelidir ki yargılanan kişilerin kim, suçlamaların ne olduğundan bağımsız olarak adil yargılama ilkelerinden sapılması, tüm vatandaşların hukuki güvenliğini tehlikeye düşürmektedir” denildi.