Cezaevindeki Arin bebeğin umudu AYM

Mardin Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 19 aylık astım hastası bebeği Arin ile kalan Esma Yılmaz, infaz hâkimliğine yaptığı denetimli serbestlik başvurusunun 3. kez reddedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Zehra Özdilek

Mardin Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 19 aylık astım hastası bebeği Arin ile kalan Esma Yılmaz, infaz hakimliğine yaptığı denetimli serbestlik başvurusu 3.kez reddedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Avukatı aracılığıyla hazırlanan başvuru dilekçesinde, “Yılmaz’ın koşulları taşıdığı halde denetimli serbestlikten faydalandırılmamaktadır. İnfaz hakimliği kararında Yılmaz’ın ‘taraflı koğuşta kaldığı, terör ve örgütlü suçlardan’ hükümlü olduğu için talebin reddine karar verdiğine değinilmiş. Ancak başvurucu tarafsız koğuşa geçmiş ve buna ilişkin belgeler cezaevi dosyasında mevcuttur. Mahkeme bu durumu göz önünde bulundurmadan maktu bir gerekçe ile karar vermiştir” denildi.

<haber-dikey:1026016,1240077>

‘Tarafsız koğuşta’

Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapan Arin bebeğin annesi Esma Yılmaz’ın başvuru dilekçesinde, Mardin İnfaz Hakimliği’nin red kararına göre ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan cezasının infaz ettiği belirtilerek gözlem kurulunu tarafından rapor hazırlanılmadığına değinildi. Ancak Yılmaz’ın ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan beraat ettiği ‘Örgüt propagandası’ suçundan hüküm giydiği belirtilerek tarafsız tarafsız koğuşa geçtiğine değinildi.

Emsal karar

Başvuruda, Bursa İnfaz Hakimliği’nin daha önceden ‘örgüt propagandası’ suçundan hüküm giyen bir başvurucunun itirazını kabul ettiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Sadece terör örgütü propagandasından hükümlü olanların terör örgütünden ayrıldıklarının idare ve gözlem kurulu tarafından tespit edilmesine gerek yoktur. Bu hüküm ancak terör örgütü mensupluğu sabit olan ve bu suç nedeniyle ceza almış hükümlüler hakkında uygulanabilir. Bu nedenle hükümlü idare ve gözlem kurulu kararı ile terör örgütünden ayrıldığının tespit edilmesine gerek olmaksızın diğer şartları taşıması halinde doğrudan açık ceza infaz kurumuna ayrılabilir ve denetimli serbestlik tedbirinden faydalanabilir.”

Eşitlik vurgusu

“İnfaz yasası yolu açık olup altı yaşından küçük çocuğu olan salıverilmesine iki yıldan az süre kalan hükümlülerin denetimli serbestlikten faydalanarak tahliye edilmesi gerekir” ifadelerinin yer aldığı başvuruda eşitlik vurgusu yapıldı. Başvuruda, “Eşitlik ilkesinin yorumunu Anayasa Mahkemesi pek çok kararında yapmıştır. Eşitlik ilkesinin amacı aynı durumda bulunan kişilerin yasalar karşısında aynı işleme bağlı tutulmalarını sağlamak ayrım yapılmasını ve ayrıcalık tanınmasını önlemektir. Bu ilke birbirinin aynı durumunda olanlara ayrı kuralların uygulanmasını engellemektedir” denildi.