Çevrecilik Anadolu kadar eski
Kahramanmaraş'ta Domuztepe Höyüğü'nde yürütülen kazıda, 8500 yıllık çöp depolanan çukurlar bulundu.
cumhuriyet.com.trKahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi Narlı beldesi Kelibişler köyü yakınındaki höyükte 1995'te başlatılan kazı çalışmaları, Manchester Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Stuart Campbell'in başkanlığında sürüyor.
British Museum'un da destek verdiği arkeolojik kazılara yerli ve yabancı 20 bilim insanı katılıyor.
Stuart Campbell, yaptığı açıklamada, Domuztepe Höyüğü'nün 8500 yıl öncesine ait ve o dönemin en büyük yerleşim yeri olduğunu söyledi.
Höyükte bir aydır çalıştıklarını ifade eden Campbell, ''Burada kazı yapmak çok heyecan verici, birçok bilgi ediniyoruz. En önemlisi insanlar neden böyle büyük bir höyükte yaşamaya başladılar, nasıl yaşadılar, sosyal yapıları nasıldı, tüm bunları öğreniyoruz. Buradan şehirleşmeye nasıl geçildiğiyle ilgili ip uçlarını kazılar sayesinde öğrenmemiz mümkün olacak'' dedi.
Höyükte bu yıl yürüttükleri kazılarda ulaştıkları çöp çukurlarının ilgilerini çektiğini bildiren Campbell, şunları kaydetti:
''Çöp çukurlarını tespit edince heyecanlandık. Bu aslında bize bundan 8500 yıl önce burada yaşayan insanların çevre konusunda çok duyarlı olduklarını ortaya koyuyor. Hangi kaynakları nereden ve ne kadar alacaklarını ve nasıl kullanacaklarını biliyorlardı. O dönemin insanları çevreye duyarlıydı, hiçbir zaman ihtiyaçlarından fazlasını tüketmedi. Çevre konusunda bizlerden hassas olduğunu söylemek mümkün.
Höyükte 2008 yılından beri Manchester Üniversitesi ve British Museum tarafından ortaklaşa kazı çalışması yürütülüyor. Kazı çalışmaları en az 10 yıl daha sürecek. 20 hektar alanda çalışıyoruz, yani çok geniş bir alan.''
Kazılarda gün ışığına çıkardıkları eserleri Kahramanmaraş Müze Müdürlüğüne teslim ettiklerini belirten Campbell, Domuztepe Höyüğü'nden çıkarılan eserlerin sergilenmesi için müzede ayrı bölüm oluşturulduğunu sözlerine ekledi.