Çevreci öğrencilerden örnek proje

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğrencileri, budama atıkları ve ağaç talaşlarını yararlı materyallere dönüştürüp örnek bir projeye imza attı.

DHA

AÜ Teknik Bilimler MYO Çevre Koruma ve Kontrol Programı öğrencileri, öğretim üyeleri Yard.Doç.Dr. Nafiye Adak, Yard.Doç.Dr.Nurdan Topakçı önderliğinde, yaklaşık 6 ay süren 'Bitki atıklarının eldesi ve çevrede çok yönlü değerlendirilmesi' adını verdikleri projeyi sonuçlandırdı. Projede çalışan öğrenciler, bitki atıklarını Antalya'nın çeşitli bölgelerinden toplayıp işledi. Maket bahçe oluşturup materyalleri kullanan öğrenciler, ardından kendi imkanlarıyla kampüs içinde oluşturdukları mini bahçede uyguladı. Öğrenciler proje uygulamasının bir örneğini de EXPO 2016 Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi bahçesinde hayata geçireceklerini açıkladı. Proje amacının, tarımsal atıkların eldesi ve çevrede değerlendirilebilme olanaklarını araştırmak olduğunu söyleyen Yard.Doç.Dr. Nurdan Topakcı, şöyle dedi: "Bu amaçla, materyal olarak budama atıkları ve ağaç talaşları kullanıldı. Budama atıkları, genellikle yakılıyor ya da çevreye bırakılıyor. Atıkların yakılması zehirli gazların atmosfere karışması ve hava kirliliğinin oluşmasına neden oluyor. Öğrenciler bu sorunların önüne geçebilmek, atıkların çevrede geri dönüşebilir nitelikte değerlendirilmesiyle mümkün olduğunu gösterdi."

BU PROJEYE NEDEN İHTİYAÇ VAR?

Son yıllarda Türkiye'de tarımsal atıkların önemli sorunlar haline geldiğini söyleyen Yard.Doç.Dr. Nafiye Atak ise, şunları söyledi: "Özellikle bölgemizde en önemli tarımsal atıklar sera ve budama atıkları. Bu atıklar, genellikle ya yakılmakta ya da çevreye çöp olarak bırakılmaktadır. Atıkların yakılması, atmosferde hava kirliliğini artıran gazların salınımına yol açarken, çöp olarak bırakılması da görüntü ve çevre kirliliği ile yine hava kirliliğine neden olmaktadır. Bu nedenle çevreden gelen atıkların, tekrar çevreye kazandırılması amacıyla değerlendirilme yolları önemli bir faktör haline gelmektedir."

ATIKLARIN TOPRAKTA KULLANIMI

Bitki atıklarının toprakta kullanımının avantajlarını anlatan Yard.Doç.Dr. Atak, parçalanmış ve küçültülmüş budama atıklarının, ağaç diplerine 'malç' olarak kullanılabildiğini söyledi. Yard.Doç.Dr. Nafiye Atak, "Budama atıklarının malç olarak kullanımı, topraktan nem kaybının azaltılmasında, toprağı ısıtmada, toprağı organik maddece zenginleştirmede ve erozyona karşı korumada etkilidir. Ayrıca budama atıkları, park ve bahçelerde, yumuşak zemin oluşturmak amacıyla peyzaj olarak da değerlendirilebilmektedir" diye konuştu.