Çevreci öğrencilerden örnek proje
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğrencileri, budama atıkları ve ağaç talaşlarını yararlı materyallere dönüştürüp örnek bir projeye imza attı.
DHABU PROJEYE NEDEN İHTİYAÇ VAR?
Son yıllarda Türkiye'de tarımsal atıkların önemli sorunlar haline geldiğini söyleyen Yard.Doç.Dr. Nafiye Atak ise, şunları söyledi: "Özellikle bölgemizde en önemli tarımsal atıklar sera ve budama atıkları. Bu atıklar, genellikle ya yakılmakta ya da çevreye çöp olarak bırakılmaktadır. Atıkların yakılması, atmosferde hava kirliliğini artıran gazların salınımına yol açarken, çöp olarak bırakılması da görüntü ve çevre kirliliği ile yine hava kirliliğine neden olmaktadır. Bu nedenle çevreden gelen atıkların, tekrar çevreye kazandırılması amacıyla değerlendirilme yolları önemli bir faktör haline gelmektedir."
ATIKLARIN TOPRAKTA KULLANIMI
Bitki atıklarının toprakta kullanımının avantajlarını anlatan Yard.Doç.Dr. Atak, parçalanmış ve küçültülmüş budama atıklarının, ağaç diplerine 'malç' olarak kullanılabildiğini söyledi. Yard.Doç.Dr. Nafiye Atak, "Budama atıklarının malç olarak kullanımı, topraktan nem kaybının azaltılmasında, toprağı ısıtmada, toprağı organik maddece zenginleştirmede ve erozyona karşı korumada etkilidir. Ayrıca budama atıkları, park ve bahçelerde, yumuşak zemin oluşturmak amacıyla peyzaj olarak da değerlendirilebilmektedir" diye konuştu.