Çevre Mühendisleri Odası’nın raporu... Sıhhiye hasta eder

Çevre Mühendisleri Odası’nın hava kirliliği raporu tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Ankara’nın hastaneler bölgesi sınır değerleri tam 245 gün aştı

Mustafa Çakır

Çevre Mühendisleri Odası’nın hava kirliliği raporu alarm verdi. Rapora göre birçok kentte kirlilik Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sınır değerlerinin çok üzerinde. Örneğin Ankara’nın hastaneler bölgesi olarak da bilinen ve birçok hastanenin de yer aldığı Sıhhiye bölgesinde tam 245 gün kirlilik değerlerinde sınır aşıldı. Rapora göre birçok kentte yılın önemli bir bölümünde ölçüm yapılmaması da dikkat çekti.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, “Hava Kirliliği Raporu 2016”yı yayımladı. Rapordaki dikkat çeken veriler şöyle: 

DÜZCE: 24 Aralık’ta kentte PM 10 değeri AB sınır değerininin 7 kat üzerine çıktı. 

BOLU: 20 Ocak’ta PM 10 kirleticisinin değeri 330 mikrogram /metreküp olarak ölçüldü. Yani DSÖ ve AB sınır değeri olan 50 mikrogram/ metreküpün yaklaşık 7 katı. 1 yılda sınır değer 43 gün aşıldı. 

İSTANBUL: Yenibosna’da 118 gün PM 10 sınır değer aşıldı. 65 gün ölçüm yapılmadı. Esenyurt’ta 206 gün PM 10 sınır değeri aşıldı. 9 gün ölçüm yapılmadı. Kadıköy’de 91 gün PM 10 değeri aşıldı. 76 gün ölçüm yapılmadı. 

ANKARA: Ankara’da trafiğin yoğun olduğu bölgelerde (Örneğin Sıhhiye, Cebeci, Dikmen, Demetevler, Sincan, Kayaş, Keçiören ve Bahçelievler) kirlilik çok fazla arttı. Ankara’da hastaneler bölgesi olarak da bilinen, birçok hastanenin yer aldığı Sıhhiye’de PM 10 değeri, tam 245 gün yani bir yılın yaklaşık yüzde 70’inde DSÖ’nün sınır değerlerini aştı. 9 gün de ölçüm yapılmadı. Keçiören’de 1 yılda 178 defa, neredeyse yılın yüzde 50’sinde sınır değerler aşıldı. 

IĞDIR: Kentte kirlilik geçen yıl da devam etti. PM 10 değerinde sınır 242 kez aşıldı.

İZMİR: Gaziemir ilçesinde bulunan istasyon sonuçlarına göre PM 10 değeri sınır değerini 129 defa aştı.

KEŞAN’A ACİL ÖNLEM

Edirne’nin Keşan ilçesindeki kirliliğin nedeni olarak kalitesiz kömür gösteriliyor. Keşan son yıllarda hava kirliliği haberleriyle sıkça gündeme geliyor.

OLMASI GEREKEN DEĞERLER 166 KERE AŞILDI: Kömür kullanımından kaynaklı kükürt dioksit miktarı oldukça fazla. DSÖ ve AB sınır değerleri yoğun bir şekilde aşılıyor. Yönetmelikte yılda sadece 3 kere aşılmasına izin verilen kükürt dioksit değeri 2015 yılında 112 kez, 2016 yılında da 166 kez aşıldı. Grafikler incelendiğinde, Keşan’da meydana gelen kirliliğin ekim ayında Musul’un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin IŞİD tarafından ateşe verilmesiyle meydana gelen hava kirliliğinden çok daha ciddi olduğu gözle görülür şekilde ortaya konuldu. Keşan bölgesindeki hava kirliliği konusunda acil önlem alınmalı. Kentte 2016 yılında PM 10 sınır değeri 197 gün aşıldı. 17 gün de ölçüm yapılmadı.