Elektrikli scooter düzenlemesi yolda: Yaş sınırı geliyor

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, 39 maddelik çevre ajansı kurulmasını öngören kanun teklifi sunduklarını aktararak, “Hepimizin şikayet ettiği umumi açık yerlerde çevreyi kirletenlere bin lira idari para cezası gelecek. Mevzuata, ‘bisiklet yolu’ tanımı ekleniyor. Karayollarında bulunan şeritlerde, elektrikli bisiklet kullanma yaşı 15 olacak” dedi.

ANKA

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, çevre ajansı kurulmasını öngören 39 maddelik kanun teklifi verdiklerini açıkladı.  Teklife göre çevreyi kirletenlere bin lira idari para cezası verilecek, mevzuata, ‘bisiklet yolu’ tanımı eklenecek, karayollarında bulunan şeritlerde, elektrikli bisiklet kullanma yaşı 15 olacak. 

AKP Grup Başkanvekili Muş, TBMM düzenlediği basın toplantısında kanun teklifi hakkında şu bilgileri verdi:

AMBALAJLAR DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Bu düzenleme ile çevre ajansı kurulmuş olacak. Ambalajların tekrar sisteme dönüşmesini sağlayacak. Türkiye’de yaklaşık 9.9 milyar plastik, 6.6 milyar cam, 4 milyardan fazla da alüminyum kullanılıyor. Bunların toplamı 20 milyara yakın. Yeni sistemle beraber plastikteki dönüşüm oranı yüzde 90’a çıkmış olacak. 20 yıl içinde 12 bin kişilik bir istihdam alanı oluşmuş olacak ve 6 milyar Euro katkı sağlayacak. Kanun geçtikten sonraki bir yıl sistemin kurulması için çalışılacak. Bir yıl sonra 2021 başında, geri dönüşüm kapsamında ekonomiye kazandırılacak.

ÇEVREYİ KİRLETENLERE BİN LİRA CEZA

Şahit olduğumuz acı olaylar oldu. Dere yataklarından kum çekilmesi ile ilgili idari para cezalarını artırıyoruz. Kum ve çakıl çıkaranlara 100 bin liradan 300 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Umumi açık yerlerde çevreyi kirletenlere bin lira idari para cezası gelecek. 

YAĞ DEĞİŞİMİ İÇİN YETKİ VERİLECEK

Araçların motorlarının bakımında yağları değiştiriliyor, doğaya zarar veriyor. Bakanlık yetkilendirme yapacak. Yetkilendirme olmayanların yağ değişiminde kısıtlama yapılacak. Yetkisiz yapanlara ise 10 bin lira para cezası verilecek.

ELEKTRİKLİ BİSİKLET KULLANMA YAŞI 15

 Mevzuata, ‘bisiklet yolu’ tanımı ekleniyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne elektrikli bisikletlerin girebileceği alanlar konusunda yetki verilmekte. Karayollarında bulunan şeritlerde, elektrikli bisiklet kullanma yaşı 15 olacak. Sürücülerin öncelik vermesini de zorunlu hale getiriyoruz. Bunları kullananların sırt çantası hariç yük taşıması yasaklanacak.

Muş, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı:

HATAY YANGINI

(Hatay’daki yangını, PKK mı çıkardı?) Son iki yıldır, istihbaratın elde ettiği bilgilere göre PKK’nın bu yönde talimatları olduğu biliniyor. Geçmişte de PKK ve iltisaklı yapıları, bu orman yangınlarını gerçekleştirdiler. Gerekli tahkikatlar devam ediyor.

“BÜTÇE ŞEFFAF HALE GELİYOR”

(Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçen teklifin mali saydamlığı yok saydığı iddiaları) Muhalefet kanun teklifini iyi okuyamamış. Aslında daha şeffaf hale getiriliyor. Bu tip yorumları hayretle karşılıyorum. Ya kanun teklifini okumamışlar ya da meseleyi kavrayamamışlar.

“2023’E HAZIRLANSINLAR”

(Erken seçim çağrıları) İşimiz çok, yapmamız gereken çok fazla iş var. CHP’nin aldığı belediyeler var onları yönetmesi lazım. Bir buçuk yıl geçti, ne gözle görülür faaliyet ne hizmet var. Daha kazandıkları belediyeleri yönetmekten acizler. Bir tanesi kongreden sonra düştüğü durum ortada, partisini yönetemiyor. Muhalefet kendi yönetmekle meşgul oldukları alanları yönetemezken Türkiye’nin yönetilemediğini iddia ediyorlar. Bizim boş işlerle uğraşacak vaktimiz yok. 2023’e hazırlansınlar.

“KAYYIM ZORUNLULUKTAN ATANIYOR” 

(Belediyelere kayyım atanması) Kayyım muhalefetin çokça kullandığı bir mesele. Terörle mücadeleye aralıksız devam ediyor. Terörle mücadele sadece dağda değil. Finans, mekanizma içerisinde yapısı var. Hepsiyle mücadele etmeniz gerekiyor. Kayyım, zorunluluktan atanıyor. HDP önünde anneler var. Çünkü çocuklarını kandırmışlar. Biz çok mu arzu ediyoruz, kayyım atayalım? Bütün sistem bir bütün. Güvenlik güçlerinin yaptığı çalışmalarla silah bırakan sayı artmış vaziyette. Sizden devlet vergi alıyor, hükümetten belediyelere gönderiliyor. Vergilerin, terörün finansmanına gitmesine nasıl göz yumalım? Biz sürekli şunu HDP’ye söyledik. Terörle aranıza mesafe koyun. Bir adım geri atmıyorlar, ne yapacaksınız?

“TEHLİKE ORTAYA ÇIKTIĞINDA ADIM ATILIR” 

(Kamuda tarikat tartışması) Bir şey varsa savcılıklar yapar. FETÖ’yü kazıyan AK Parti iktidarıdır. Herhangi bir organize yapıya asla müsemma gösteremeyiz. Devlet, 83 milyonun yansımasıdır. Buna en fazla dikkat eden partiyiz. Müsaade edilmedi. Tehlike ortaya çıktığında gerekli adımlar atılır.

“İDDİALAR İLE HAREKET EDEMEYİZ”

(Kamu avukatlarına baskı) İddialarla hareket edemeyiz. Belgeleri varsa, hukuka aykırıdır, savcılık gerekli çalışmayı yapar.