Çevik Bir dahil 5 kişiye tahliye kararı

28 Şubat davası kapsamında Çevik Bir dahil 5 kişi tahliye edildi.

cumhuriyet.com.tr

28 Şubat Davasında, aralarında Çevik Bir'in de bulunduğu tutuklu 5 sanığın, adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verildi.

28 Şubat Davası’nda mahkeme dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan, Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, dönemin İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı emekli Tümgeneral Kenan Deniz, Emekli Tuğgeneral İdris Koralp tahliye edildi. Böylece davada tutuklu sanık kalmadı.

28 Şubat davasının görüldüğü Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, tahliye taleplerine ilişkin, tutuklu 5 sanığa söz verdi. İlk olarak söz alan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) legal bir oluşum olduğunu savunarak, tahliyesini talep etti. Emekli Orgeneral Çetin Doğan da davanın siyasi olduğunu iddia ederek, hukuki niteliğinin bulunmadığını ileri sürdü. İddianamedeki, 10 Haziran 1997 tarihli belgede, “İmam hatiplerin ve ilahiyat fakültelerinin teröre bulaştığı” konusunda psikolojik harekat yapılması için direktif verdiğinin iddia edildiğini belirten Doğan, “Böyle bir direktifim olmadı. Bu, maksatlı olarak verilmiştir. İddianamede bizim lehimize hiçbir şey yok. Tahliyemi istiyorum” dedi.

Dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak da 54. Hükümet’ten önce terörle mücadele konusunda OHAL bölgesine 6 büyük basın turu düzenlendiğini, basın mensuplarıyla böyle tanıştığını söyledi. Genelkurmay’ın dışa açılan penceresi olduğunu ve tanındığını kaydeden Özkasnak, “REFAH-YOL Hükümeti başa geçtikten ve 28 Şubat kararlarından sonra, bu dönem içerisinde de genelkurmay başkanı ve ikinci başkanının verdiği emirler doğrultusunda basına açıklamalarda bulundum. Açıklamalarımda hükümeti yıpratmaya yönelik bir demecim olmamıştır” dedi.
Görevini yaptığı için sanık durumuna düşürüldüğünü savunan Özkasnak, şöyle konuştu:

“BÇG’nin illegal bir kuruluş olduğunu, bir cunta kuruluşu olduğunu kabul etmiyorum. BÇG‘nin çalışmalarından haberim vardı, legal bir kuruluş olduğunu, Anayasa dışı bir şey yapmadığını kabul etmekle beraber, ben BÇG’nin ne bir üyesi oldum ne de onla irtibatlı bir şey yaptım. Benim başbakan hakkında da Tansu Çiller hakkında da hiçbir hakaretim, küçük düşürücü beyanım olmadı. Gazetecilerle olan temasım, 28 Şubat sürecinde hükümeti devirmek için değil, terörle mücadele kapsamında başladı. Yandaş basın, Meral Akşener hakkında söylenen sözleri bile benim adımla yazdı. Tankları benim yürüttüğüm söylendi. Bunların ortaya çıkmasıyla ben duruşmada aklandım. Atılı suçları işlemedim, ben görevimi yaptım. Genelkurmay Karargahında bir cunta veya darbe şeyi kurulmamıştır. Kimsenin ağzından darbenin d'si dahi geçmemiştir. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum.”

Dönemin İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı emekli Tümgeneral Kenan Deniz, “Atılı suçu kabul etmiyorum. Aklımın köşesinden geçmeyen suçtan dolayı mağdur edildiğimi düşünüyorum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi. Emekli Tuğgeneral İdris Koralp de BÇG kapsamında faaliyette bulunmadığını, brifinglere, Yüksek Askeri Şura ve MGK toplantılarına katılmadığını savundu. BÇG’de görev alanların ya tahliye edildiğini ya da tutuksuz yargılandığını ifade eden Koralp, tahliyesini istedi. Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin de sağlık gerekçeleri bulunan sanıkların adli kontrolle tahliye edilmelerini, sağlık sorunları bulunmayanların ise tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Savcı Çetin, sağlık sorunları olmayan sanıkların, tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talebine gerekçe olarak, “tanık ve mağdurlar üzerinde baskı kurma ihtimallerini” gösterdi.

Verilen aranın ardından Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Kenan Deniz, İdris Koralp tahliye edildi. Hakim sanıklar hakkında adli kontrol kararı verdi.