'Cevat Şakir’in ‘nur içinde yaşanır’ dediği Bodrum'a kavuşmak hayal değil'
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, 11 ay içerisinde yaptığı hizmetleri ve yapacağı projeleri anlattı. Her vatandaşı dinleyip, sorunu çözmek için çalıştıklarını belirten Başkan Aras, “Bodrum’u tüm doğallığıyla korumak, yaşatmak ve bir taraftan da Bodrum’u tüm değerleriyle dünyaya tanıtmak, pazarlamak hedefimiz. Cevat Şakir’in anlattığı ve ‘nur içinde yaşanır’ dediği günlerine yeniden kavuşması hayal değil” dedi.
Muhammed ÖzmenGörev süresinde 11 ayı geride bırakan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'a yaptığı çalışmaları ve yapmayı planladığı projeleri sorduk.
Görevegelmenizin üzerinden 11 ay geçti. Bu süre içerisinde neler yaptınız?
Her hafta bir mahalleye gittik, esnafa, vatandaşa,muhtarlarımıza sorduk. Hangi mahallenin, en öncelikli ihtiyacı ne ise onu öğrendik ve projeleri bu doğrultuda hazırlamaya özen gösterdik. Bir diğer çalışmamız, kent tasarımını tümüyle inovatif bir yaklaşımla yeniden düzenlemek üzerine. Bununla ilgili olarak “akıllı kent” projemiz var. Görüşmelerimiz devam ediyor. Çöp toplama sistemini dijitalleştirdik. Günlük Halk Süt üretim ve dağıtımımız devam ediyor. Karaova bölgesinin tarımsal kalkınma hamlesini başlattık. Tıbbi aromatik bitki ekimi, yerel tohumların üretimi ve üretici eğitimlerimiz başladı. Bodrum mandalinasını katma değerli ürünlere dönüştüren bir çalışma takvimini hazırladık. Biz Bodrum’da hem belediyecilik hizmetlerini yerine getiriyor hemde halkçı ve sosyal belediyeciliğin gerektirdiği çalışmalara imza atıyoruz. Bu dönemde tek bir kuruş banka kredisi kullanmadık, daha önce alınan kredileri ise yapılandırarak ödeme takvimimizi oluşturduk.
Bodrum’un altyapı sorununu çözmek için başlattığınız çalışmada hangi aşamadasınız?
Büyükşehir Belediyesi ile birlikte altyapı hamlesini başlattık. Hedefimiz altyapı konusunda kalıcı çözümler üretmek, ancak bu arada kışsezonunda daBodrum halkına altyapıdan kaynaklanacak herhangi birmağduriyeti yaşatmamak için tümgücümüzle çalıştık.
İlçedeki kaçak yapılarlanasıl mücadele ediyorsunuz? Bugüne kadarbuşekilde kaç yapıyı yıktınız?
2019 yılının nisan ayında başlattığımız kaçak yapılaşma ilemücadele seferberliği kapsamında toplam628mühürleme, 485 para cezası ve 353 yıkımkararıişlemi gerçekleştirildi.Müdürlüğümüze yapılan yazılı başvuru sayısıise 14 bin 436.Bu rakamlar, gerçek rakamların çok altında. Bodrumhalkı, bizimbumücadelemize sahip çıktı.Doğasına, çevresine sahip çıktı. Şimdi, pek çok kaçak ve mevzuata aykırı yapı ve eklenti, firmalar ya da vatandaşlar tarafından yıkılıyor. Biz Bodrum’a zarar veren herşeyin tamamen karşısındayız.
Bodrum önümüzdeki turizm sezonuna nasıl hazırlanıyor? Değişiklik yapacağınız alanvar mı?
Öncelikle Bodrum’un tüm değerlerini, zenginliklerini Bodrum turizmine kazandırmak için yola çıktık. Örneğin yel değirmenleri. Bodrum Yarımadası genelinde 100’ün üzerinde yel değirmeni var ve bunların pek çoğu yıkılmış. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile iletişime geçtik. Birtaraftan da yel değirmenleri rotası hazırlıyoruz. Sarnıçlar ve şapelleriçin de aynı şekilde bir yol haritamız var. Bu yapıları turizme kazandırmamız gerekiyor. Bu kadar kadim tarihi olan bir medeniyetler coğrafyasının turizmini deniz-kum ve güneş ile sınırlandırması büyük haksızlık. Gastronomi turizmi, agro turizm, kongre ve spor turizmi için tek tek projeler hazırlıyoruz. Bodrum Tanıtma Vakfı - BOTAV ile koordineli birşekilde çalışıyoruz. Tanıtım stratejimizi tümüyle inovatif hale getirdik. Tanıtımı sadece fuarlarda değil, dijital ortamda da yapıyoruz. Dünyaya Bodrum’u bambaşka bir zenginlikle tanıtmamız gerekiyor. Yurtdışı temaslarımızda, Bodrum’a kış aylarında da direkt uçuş için görüşmeler yapıyoruz. Bu yaz, attığımız bazı adımların geri dönüşünü somut birşekilde göreceğimize inanıyorum.
Gürültü kirliliğiyle ilgili karar aldınız, etkili olacak mı?
Bazı bölgelerden yaz boyunca gelen yüksek ses şikâyetleri sonucunda ekiplerimiz gerekli bütün tespitleri yaptı, tutanaklar tutuldu. Aldığımız yoğun şikâyetlerin ve sizlerin karşılaştığı ruhsat iptallerine varan cezaların önüne geçmek için birlikte çalışıp birlikte hareket edeceğiz. Gece kulüplerinin, barların, canlı müzik yapan mekânların yasal boyutlarına geri getirilmesi için adımlarımızı attık. Gece 12’den sonra canlı müzik yayını kapalı alanda olacak. Bu yasal bir gereklilik. Uygulayabildiğimiz taktirde, pek çok sorunun da önüne geçmiş olacağız. Bodrum’u tüm doğallığıyla korumak, yaşatmak ve bir taraftan da Bodrum’u tüm değerleriyle dünyaya tanıtmak, pazarlamak hedefimiz. Cevat Şakir’in anlattığı ve “nuriçinde yaşanır” dediği günlerine yeniden kavuşması hayal değil.