Cerattepe'de çalışmalar şimdilik durdu, avukatlar kuşkulu
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe'de çalışmaların hukuki süreç sona erene kadar durdurulduğunu söyledi. Davutoğlu'nun yanı sıra ilgili bakanlarla görüşen Artvinliler ve avukatları ise açıklamaları kuşkuyla karşılıyor.
YUSUF ÖZKANAKP'ye yakın Cengiz Holding'e ait Etir Bakır şirketine karşı günlerdir örnek bir direniş sergileyen ve bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra ilgili bakanlarla görüşen Artvinliler, şirketin Cerattepe'den çekilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladılar. İktidarın, “Hukuki süreç tamamlanıncaya kadar maden çalışmalarının durdurulduğu” yönündeki açıklamalarını da, “Biz zaten yargıda kazanmıştık. Ama dikkate alınmadı” diye yorumladılar.
Hükümetten Cerattepe ile ilgili yeni açıklama
Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki heyetin Başbakanlık'taki görüşmesi sürerken, AKP'li Artvin Belediyesi'in Facebook hesabından, “Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’ndan Artvin halkına sevindirici haber. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu Maden Şirketinin Artvin Cerattepe'deki çalışmalarını hukuki süreç bitene kadar durdu” mesajı paylaşıldı.
DAVUTOĞLU: SÜREÇ BEKLENECEK
Heyettekilerle 2 saat sonra görüştükten Konya'daki programında konuşan Davutoğlu da, hukuki sürecin bekleneceğini söyledi, madenin çevreye zarar vermeyeceğini öne sürdü.
POLİS VE ŞİRKET ÇEKİLSİN
Heyettekiler ise, Başbakan ayrıldıktan sonra Çevre ve Şehircilik, Enerji, Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlarıyla 3 saat daha görüştüklerini bildirdi. Artvin halkının talebinin, kente yığılan güvenlik güçlerinin çekilmesi ve maden şirketinin Cerattepe'yi terk etmesi olduğunu vurgulayarak, “Bu taleplerimizle ilgili olumlu bir kararı henüz alamadık. Ancak görüşmelerin devam edeceği söylendi. Artvin halkının haklı mücadelesi maden şirketi Cerattepe'yi terk edene kadar devam edecektir” dediler.
ARTVİNLİLER ZATEN KAZANMIŞTI
Şirkete Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ilk ÇED onayı, Rize İdare Mahkemesi tarafından 2014 sonunda iptal edilmişti. Proje yerinin hatalı olduğunu vurgulananan mahkeme kararında, “ya maden ya Artvin” tercihi yapılması gerektiğine dikkat çekilmişti. Buna karşın bakanlık, ÇED yönetmeliğini değiştiren 2009/7 sayılı genelgeyle Eti Bakır AŞ'ye ikinci kez onay verdi. Bu genelge, raporları iptal edilse bile şirketlerin yapacağı “ufak” değişikliklerle yeniden ÇED onayına başvurmalarının önünü açıyor.