Cerattepe için karar verildi: Katliamın önü açıldı

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında karar verildi. Rize İdare Mahkemesi, ÇED iptal davasını reddetti.

DHA

Cerattepe Bölgesi’ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi'nce 'ÇED olumlu' kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED Olumlu’ kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize İdare Mahkemesi’nde, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı.

Mahkeme, bölgede 14 Mart'ta bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı iddia edildi. Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez 19 Eylül tarihinde dinledi.

TALEP REDDEDİLDİ, TEMYİZ YOLU AÇIK

Yeşil Artvin Derneği’nin aynı gün reddi hakim talebi başvurusu Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nce reddedilince Rize İdare Mahkemesi, 20 Eylül tarihinde aldığı 2016/485 nolu kararla, ÇED iptal davasının reddine karar verdi. Mahkeme kararın Danıştay'a temyiz yolunun açık olduğunu bildirdi.

YEŞİL ARTVİN DERNEĞİ: BU MAHKEMEDEN BEKLENEN KARAR

Rize İdare Mahkemesi'nin Cerattepe ile ilgili verdiği ret kararını değerlendiren Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın, kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini belirterek, "Beklemediğimiz ama bu mahkemeden beklediğimiz karar. Fakat usul kurallarını bu kadar ihlal eden bir karar verilmesini beklemiyorduk. Duruşmada reddi hakim talebinde bulunmuştuk. Bunun Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nde görülmesi gerekirken Rize İdare Mahkemesi’nin kendisinin karar verdiğini anlıyoruz. Usul acısından son derece hukuka ve adalete aykırı bir karar olduğu ortadadır. Karar bize tebliğ edildikten sonra temyiz edeceğiz" dedi.

KARAHAN: REDDİ HAKIM TALEBİMİZİN NE KADAR HAKLI OLDUĞUNUN GÖSTERGESİDİR

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ise, duruşmanın 19 Eylül’de görüldüğünü, mahkemenin de bir gün sonra karar aldığını belirterek, sürecin çok hızlı işletildiğine dikkat çekti. Bu durumu, ‘çok ilginç’ olarak değerlendiren Karahan, "Mahkeme öncesi tutumlara baktığımız zaman mahkemeden çıkan karar beklediğimiz bir sonuçtur. Bu da bizim reddi hakim talebimizin ne kadar haklı ve yerinde olduğunun göstergesidir. Üst mahkeme yolları açık. Artvin halkının yaşamsal mücadelesini sonuna kadar savunacağız" diye konuştu.