Cemal Şener'i yitirdik
29 Ekim 2010 Cuma akşamı Habertürk'te katıldığı programda tansiyonu yükselen ve kaldırıldığı hastanede bir gün sonra aort damarının şişmesi nedeniyle ameliyata alınan Alevi araştırmacısı yazar Cemal Şener, ameliyat masasında yaşamını yitirdi.
cumhuriyet.com.trAlevi araştırmacısı yayıncı-yazar Cemal Şener, genç yaşta yaşamını yitirdi. Ömrü mücadelelerle geçen Cemal Şener, kalbi ve aort damarıyla giriştiği mücadelesinde yenik düştü.
Habertürk televizyonunda 29 Ekim Cuma akşamı katıldığı bir program sırasında fenalaşan Cemal Şener, televizyon stüdyosundan apar topar hastaneye kaldırıldı. Tansiyonu 22'ye çıkan Cemal Şener'in aort damarında anormal ölçüde şişme görüldü ve bir gün sonra ameliyata alındı. Ancak önceki gün sabah saat 1.30'de girdiği ameliyat masasında gece saat 01.10'de kalbi durdu. Prof.Dr.Bingür Sönmez'in by-pass denemeleri sonuç vermedi.
Cemal Şener, 78 kuşağının önemli isimlerinden biri olarak önce sol mücadele içinde tanındı. 1978 yılında Kartal-Maltepe Tekel Deposu'nu soygununa karışmak ve dönemin ünlü polis şefi Başkomiser Uğur Gür'e silahlı saldırıda bulunduğu gerekçesiyle hakkında "Vur emri" çıkarıldı. 1978 yılında Zeytinburnu'nda yapılan operasyonda öldürülen Attila Özkan'ın da eniştesi olan Cemal Şener, 29 Aralık 1979 yılında savcılığa teslim oldu ve hakkındaki "Vur Emri" ile arama kararı vicahiye çevrildi. Önce Bayrampaşa Cezaevinde, ardından da gönderildiği Sinop Cezaevi'nde tutuklu kalan Şener, Sinop Cezaevi'nin yanması sonucu kış aylarını diğer mahkumlarla birlikte cezaevi bahçesinde geçirmek zorunda kaldı. Polisin daha sonra yaptığı operasyonlarda olayın gerçek failleri yakalanınca Cemal Şener, serbest kaldı.
Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nde lisans, İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi'nde "Çerkes Ethem Olayı" tezi ile yüksek lisans yaptı. "Alevilik Olayı" adını taşıyan doktora çalışmasını sürdürürken, YÖK nedeniyle üniversite ile ilişkisi kesildi. Bu çalışmasını kitap olarak yayımlayan Cemal Şener, 1990'lı yılların başında Abidin Özgünay'la birlikte 1960'lı yıllarda çıkarılan, ancak daha sonra yayınına ara verilen "CEM" dergisini yeniden çıkarmaya başladı.
Alevi örgütlenmelerinin hız kazandığı yıllarda yurtiçinde ve yurtdışında birçok dernek ve vakfın kuruluş çalışmalarında aktif olarak yeraldı. CEM dergisinden ayrıldıktan sonra Nefes Dergisini çıkarmaya başladı. Alevilik konusunda 30 yakın kitaba imza attı. Gazetemizde de birçok dizi yazıyı birlikte hazırladığımız Cemal Şener, Şahkulu Vakfı'nın "Alevilik Okulu"nda öğretim görevlisi olarak "Alevilik" konusunda dersler verdi.
Karacaahmet Sultan Dergahı'nın iki dönemden beri Yönetim Kurulunda görev yapan Cemal Şener, geçtiğimiz Ağustos ayında Hacıbektaş Anma Törenleri'nde "Dostluk ve Barış Ödülü"nü almıştı.
Sakin kişiliği, çalışkanlığı ve düşüncelerini karşısındaki gücün kalabalığına aldırmaksızın ödünsüz savunmasıyla tanınan ve Alevi hareketinin ivme kazanmasında büyük emekleri bulunan Cemal Şener, yarın saat 13.00'te Karacaahmet Dergahı'nda düzenlenecek törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Cemal Şener’in ölümü Alevi camiasında üzüntüyle karşılandı
Cemal Şener’in ölümüne ilişkin taziye mesajları şöyle:
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız:
Cemal Şener, Aleviliği ve Alevilerin tartışılması ve su yüzüne çıkması konusunda öncü olan bir arkadaştı. Alevilik olayı kitabı ile büyük dikkat çekmiştir. Hem düşünce dünyamızda hemde Aleviler açısından büyük bir kayıptır. Hepimizin başı sağolsun.
Cem Vakfı Genel Başkanı Prof.Dr. İzzettin Doğan:
Cemal beyin hakka yürümesi Alevi camiası için büyük kayıp. Kendisi ile 1970’lerden bu yana tanışırız. Cem dergisinde beraber çalıştık. Aleviliğin aydınlığa çıkması için büyük çaba sarf etti. Alevilikle ilgili yazdığı kitaplar benim için çok önemli. Kendisini ideolojik kalıplara hapsetmedip gelişmesini engelleyen bir tutum sergilemedi. Israrla doğruları savunan gerçek ve yiğit bir aydındı.
Gazeteci yazar Rıza Zelyurt:
Kendisi ile Alevilik olayı kitabının ardından tanıştım. Daha sonra birlikte 1989 yılında aydınlar bildirgesini yayınladık. Aleviliği Türkiye’ye ilk duyuranlardan biri Cemal olmuştur. Aleviler içinde kendisinin ayrı bir yeri vardır. Kimsenin Aleviyim diyemediği bir dönemde ortaya çırakak ‘biz varız’ demişti. Onun o sözleri Alevilik açısından bir başlangıç değil, milattır.Bir düzineden fazla yazdığı kitapla gerçek bir cumhuriyet aydınıydı. Alevilik sorunlarına düşmanca değil, dostlukla bakan bir arkadaş, eş, baba ve kardeşti. Cenneti hak ederek yaşadı ve şimdi meleklerin yanında.
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu:
Cemal Şener’le yakın dostluğumuz oldu. Hubyar Sultan kitabının yazımında beraber çalıştık. Alevi camiası açısından çok önemli bir kişiydi ,son derece üzgünüz. Faydalı olabileceği. Aleviliği bekleyen zorlu süreçte faydaları olabilecek bir aydın, düşünür hak adamıydı. Kendisini çok erken kaybettik allah rahmet eylesin. Karacaahmet Sultan Kültürü Tanıtma Dayanışma ve Türbesini Onarma Derneği Başkanı Muharrem Ercan: Yönetim kurulu arkadaşımız sevgili kardeşim Cemal’i erken yaşta yitirdik. Kendisinin Aleviliğe ve Alevilere katkısı büyüktü. Vefatını büyük bir üzüntü içinde öğrendim.Yazdığı kitaplar yaptığı araştırmalar Aleviliğe büyük yol göstereci olmuştur. Kendisine Allahtan rahmet diliyorum. Bundan sonrada düşünceleri ve inanç biçimiyle bizim yanımızda olacak.