Cemaat tedirgin oldu

Hükümetin dershaneleri kapatma hazırlıklarına ve SBS'nin kaldırılmasına karşı çıkıyorlar.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye’de 4 bin ruhsatlı dershane bulunuyor. Sayıları 2 binle 5 bin arasında da yasadışı dershane hizmeti veren yer var. Dershanelerin yüzde 60’ı Gülen cemaatine ait. Dershane yayıncılığının ise yüzde 80’i bu cemaatin elinde.

Cemaat dershaneleri, dershanelerin kapatılması ve SBS’nin kaldırılmasına yönelik açıklamalarla hükümetten darbe yedi ama suskunluklarını sürdürüyor, hükümetle kavga ediyor görüntüsü vermek istemiyorlar.

Fen Bilimleri Dershaneleri kurucusu Nazmi Arıkan, “Dershaneler kanunla kurulmuş kurumlar; bir madde değiştirirsiniz kapatılır ama düşünce sistemimizde önemli değişiklik yapmadan dershaneleri ortadan kaldırmak mümkün değil. 2 kişi arasında olan şeyi denetleyemezsiniz, yasadışılık artar” dedi.

Arıkan, şunları söyledi: “Dershaneler kapatılırsa kaçak dershane hizmeti veren yerlerde ikişer öğrencili gruplar olsa, velinin cebinden saat başı 100 dolar çıkmaya başlar. ‘Gelin sizi özel okul yapalım, teşvik verelim’ demekle olmuyor. Binalarımızda bahçe yok, oyun alanı yok; spora, sanata uygun değil, koridorlar dar. Binalar okula uygun olsalar bile öğrenci nereden bulacağız? Özel okulların kontenjanlarının yüzde 30’u boş.”

Arıkan: Sınava hazırlık lisesi olalım

Lise son sınıf öğrencilerinin, hangi okulda olurlarsa olsunlar dershanelere gittiklerini ve okula devam etmek istemediklerini belirten Arıkan’ın bu konudaki önerisi ise şöyle: “Lise sonda öğrenci sanatla, sporla uğraşmıyor, sadece sınav odaklı çalışıyor. Dershaneler de bunu iyi yapıyor, o zaman dershaneler mevcut halleriyle lise son sınıf eğitimi versinler. ‘Sınava hazırlık lisesi’ olalım, tüm denetim Milli Eğitim Bakanlığı’nda olsun, sınavları bakanlık yapsın. Devlet, dershaneleri bir yıllığına kiralayabilir. Dershanelerde 50 bin öğretmen, 25 bin çalışan var. Dershaneleri kapatmayı göze almışlarsa en iyi kapatma yolu budur. Böylece kaçak yerler de önlenir. İhtiyaç olan illerde de açmaya hazırız.”