Cem Özer'in ayağını kırmasıyla gündem oldu: Kırıktaki sinsi tehlike
Yağ veya hava kabarcığının kan dolaşımına girmesiyle ortaya çıkan emboli yaşamsal risk yaratıyor.
SİBEL BAHÇETEPEEmboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumuna deniyor. Pulmoner emboli, beyin embolisi, retinal embolisi, hava embolisi ve yağ embolisi gibi çeşitleri olan bu durum bazen ölümcül olabiliyor.
Son günlerde Cem Özer’in sette geçirdiği kaza sonucu ayağının kırılmasıyla başlayan ve yoğun bakıma alınmasına kadar giden sürecin yağ ve hava embolisinden kaynaklanabileceğinin açıklanması üzerine merak edilenleri Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Murat Mert ile konuştuk. Mert, yağ embolisinin genellikle kemik kırıklarından, hava embolisinin ise akciğer yaralanmaları sonrası ortaya çıktığını söyledi.
Mert, yağ embolisinin kemik kırıkları vakalarının yüzde 10’unda görülebildiğini anımsatarak “Hava embolisi ise akciğer yaralanmaları, ameliyatları ve derine dalan dalgıçlarda ortaya çıkabiliyor. Havanın dolaşıma kaçmasıdır. Yağ dokusu ve hava belli organlara, özellikle akciğer, göz, beyin gibi uç organlara giderek bazı bozukluklara yol açabilir, ölümcül olabilir” dedi.
Yağdan kurtulayım derken Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Murat Mert, yağ embolisi hakkında şu bilgileri verdi: “Yağ embolisi genellikle kemik kırığı sonrası ortaya çıkar ama başka durumlarda örneğin liposuction (yağ aldırma) ameliyatı sonrası, pankreas, şeker gibi hastalıklarda, bazen yanıklarda, bazen kemik iliği naklinden sonra da ortaya çıkabilir. Vücuttaki yağdokusunun, örneğin kemik iliğindeki ya da diğer iç organlardaki yağdokularının açığa çıkarak kan dolaşımına karışması sonucunda meydana gelir. Ortaya çıkması travma, kırıklar gibi olaylardan 24 ile 48 saat sonra meydana gelir. Hastada ciddi solunum yetmezliği, bazen şuur kaybı, ya da ciltte döküntüler, kanamalar şeklinde kendini gösterebilir. Hastalığın tanısının konulacağı bir labarotuvar testi yok. Beyin, akiciğer ve diğer gibi organların tomografileri, MR’ları alınıyor. Kan tahlilleri yapılıyor, bunlar sonucu tanı konursa mutlaka yoğun bakım şartlarında hastayı takip etmek gerekiyor.” |