Çelik'ten açıklama

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 1982 Anayasası ile ilgili olarak bugüne kadar birçok değişiklik yapıldığını "ama yargı ile ilgili elle tutulur bir değişiklik" yapılmadığını ifade ederek, "Her alanda Türkiye'de ciddi bir demokratikleşme faaliyeti ve gayreti sürerken yargının bunun dışında kalması söz konusu olamaz" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Çelik, TBMM'de görüşülen Anayasa değişiklik paketine ilişkin yayınladığı bilgilendirme notunda, TBMM'de dün 1. tur müzakereleri yapılan Anayasa değişiklik paketinin 19, 20, 21 ve 22. maddelerinin 330'un üzerinde oy alarak geçtiğini hatırlattı. 19. madde ile vatandaşa Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunma hakkı verildiğini belirten Çelik, "Birçok gelişmiş demokratik ülkede, kişilerin ihlal edilen hak ve özgürlüklerinden dolayı Anayasa Mahkemelerine müracaat etme hakkı vardır. Mevcut durumda, bizim vatandaşlarımızın böyle bir hakkı yoktur.

Yıllardan beri olağan yargılama yollarını tüketen vatandaşlarımız, haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) aramaktadırlar. Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden AİHM'de 120 bin dosya mevcuttur. Türkiye 13 bin dosya ile Rusya'dan sonra hakkında en çok şikayette bulunulan ikinci ülke, en çok mahkumiyet alan birinci ülke durumundadır.

Bu durum hem ülkemizin milletler camiasında itibarını zedelemekte hem de ülkemiz kamu gücü tarafından hak ve özgürlükleri ihlal edilen vatandaşlarımızın olağan kanuni yollardan ve mahkemelerden sonuç alamamaları durumunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmaları, evrensel hukuk normlarına uyum sağlamamız açısından önemli bir adım olacaktır" dedi.

Çelik, aynı madde ile Yüce Divan kararlarının yeniden incelenmesi talebinde bulunma hakkının getirildiğini ifade ederek, Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanlarının da Yüce Divan'da yargılanmalarının hükme bağlandığını belirtti.

Çelik, 20 madde ile 17 üyeli Anayasa Mahkemesi'nin iki bölüm ve genel kurul şeklinde çalışmasının öngörüldüğünü, bölümlerin ve genel kurulun bakacakları davaların özelliğine göre toplantı yeter sayıları ve karar yeter sayılarının ne olacağı, başkan ve başkanvekillerinin seçimi, duruşmalı ve duruşmasız davaların hangileri olacağı gibi hususların düzenlendiğini anlattı.

Paketin 21'inci maddesi ile askeri yargı ile ilgili 145. maddede yapılan değişikliğe paralel olarak, Askeri Yargıtay'ın kuruluşu, işleyişi, mensuplarının disiplin ve özlük işlemlerinin, mahkemelerin bağımsızlığı ile hakimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenmesinin öngörüldüğünü ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Mevcut metinde yer alan 'askerlik hizmetlerinin gerekleri' ibaresi Askeri Yargı'nın da bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi amacıyla madde metinden çıkarılmıştır. Paketin 22. maddesi, 21. maddesindeki aynı amaçları gerçekleştirmek amacıyla Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin de kuruluşu, işleyişi, mensuplarının disiplin ve özlük işlerinin yeniden düzenlenmesini sağlanmıştır. 1982 Anayasası ile ilgili olarak bugüne kadar birçok değişiklik yapılmış ama yargı ile ilgili elle tutulur bir değişiklik yapılmamıştır. Her alanda Türkiye'de ciddi bir demokratikleşme faaliyeti ve gayreti sürerken yargının bunun dışında kalması söz konusu olamaz. Anayasa Mahkemesinden başlayarak yargının demokratikleşmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Türkiye'nin normalleşmesi, medeni ülkeler içerisindeki saygın yerini alması için bu paketle halkımızın hakemliğine başvurmak gerekli hale gelmiştir."