Çelebi'den 'torba yasa' eleştirisi

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''Torba yasası ilk önce çuvala döndü, onu da geçti haral oldu. Bu dönemde önümüze konanlarla, işçi sınıfına karşı saldırıların pervasızlaştığı, azgınlaştığı bir süreçle karşı karşıyayız'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Mecidiyeköy Kültür Merkezi'ndeki DİSK İstanbul Bölge Temsilciler Kurulu toplantısında konuşan Çelebi, bu toplantıları yoğun bir tempoda Trakya, Ege, Marmara ve Doğu Anadolu'da gerçekleştirdiklerini, getirilmek istenen torba yasaya karşı üyelerini bilgilendirdiklerini söyledi.

Yasanın, işçilerin haklarını elinden aldığını ifade eden Çelebi, ''Bu sürecin en önemli son halkası da torba yasa ile şekillenmiş durumdadır. Torba yasası ilk önce çuvala döndü, onu da geçti haral oldu. Bu dönemde önümüze konanlarla, işçi sınıfına karşı saldırıların pervasızlaştığı, azgınlaştığı ve meydan okunduğu bir süreçle karşı karşıyayız'' diye konuştu.

Çelebi, emekçi sınıfa yönelik saldırıların yoğunlaştığını belirterek, ''Torba yasayla ilgili DİSK'in koyduğu tavır çok net bellidir. Torbada yok yok. Bu torba yasa bu meclisten geçerse, çocuklarımızın geleceğini karartan düzenlemeyle baş başa kalacağız. Esnek çalışmanın bütün koşulları bu torbanın içinde yaratılıyor. Buradaki esas uygulama stajyer uygulamasıdır. Ama stajyer uygulaması artık çocuk işçiliğin yaygınlaşması anlamına geliyor'' şeklinde konuştu.

Torba yasada bir sınav verilecekse DİSK olarak sonuna kadar haklarını savunacaklarını kaydeden Çelebi, çocuk işçiliği açısından sömürüye izin vermeyeceklerini vurguladı.

Çelebi, bu konuda tüm emek örgütlerinin demokratik tepkilerini ortaya koymaları gerektiğini kaydederek, ''Burada emek örgütleri arasında ayrım yapmadan tüm emek örgütlerinin, 'sendikalıyım' diyen herkesin, bir sorumluluk içerisinde bu sürece karşı tepkilerini ortaya koymasını istiyoruz. Burada DİSK'in öne çıkması gibi bir hedefimiz yok. Bütün emek örgütleri bu sürece katkı vermeli'' diye konuştu.

İşe alım sırasında deneme süresinin normalde 2 ay olduğunu belirten Çelebi, bu sürenin torba yasayla 4 aya çıkartılıp esnek çalışma koşullarıyla da emek hırsızlığı yapılacağını ileri sürdü.

Çelebi, yeni yasayla işsiz sayısının artacağını savunarak, şöyle devam etti:
''Biz kurallı çalışanlar, en çok tehdit altında olanlarız. Çünkü yeni yasal düzenlemeye uygun bir modeli ortaya koymuyoruz. Bu yasada asgari ücret uygulamasına başka gönderme yapılıyor. Daha önce 16 yaş için uygulanan asgari ücret 18 yaşa çekiliyor. İşsizlik sigortası fonunu yeni yasaya monte ediyorlar. Çocuk emeği ve genç işçiliğinin sömürülmesi mevcut çalışanlar üzerinde ciddi tehdit oluşturuyor.''

Müfettişlerin denetiminin ortadan kaldırılarak, bunun memurlar eliyle yürütülmesi gibi çalışanların geleceğini karartan düzenlemenin ortadan kalkmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini vurgulayan Çelebi, şöyle konuştu:
''Bunu bugün ileri gelenlere çok açık bir şekilde söylüyoruz. Biz bu yasa geri çekilinceye kadar meydanlardan çıkmayacağız. Buradan herkese çağrıda bulunuyorum. Türk-İş, Hak-İş, işsizler, örgütsüzler, kendi yaşamlarını ilgilendiren konuya tepki vermeyeceklerse o zaman herkese 'geçmiş olsun' derim. Bu konuda biz doğru önderlik yapmak adına her türlü çabaya varız. Önümüzdeki seçim döneminde de haklarımızı savunan partiyi destekleyeceğiz. Hakkımızı savunmayan, taleplerimizi görmezden gelen partiyi savunmayacağız.''

Çelebi, DİSK olarak 31 Ocak'ta 81 ilde açıklama yapacaklarını, 3 Şubat'ta ise sendikalılar olarak meclisin önünde toplanacaklarını kaydetti.