Çeber davasında şok gelişme
Metris Cezaevi'nde, ''işkence'' ve ''kötü muamele'' sonucu hayatını kaybeden Engin Çeber davasında şok bir gelişme yaşandı. 14. Ağır Ceza Mahkemesi davadan çekilme kararı aldı. Mahkeme sanıkların tavrı nedeniyle çekilme kararı aldı. Sabah saatlerinde başlayan dava işkenceden değil "kötü muamele"den açılmıştı.
cumhuriyet.com.trMetris Cezaevi'nde ''işkence ve kötü muamele'' sonucu hayatını kaybeden Engin Çeber davasına bakan Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, davadan çekildi.
Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 6 tutuklu sanık ile 13 polis memurunun da aralarında bulunduğu 44 tutuksuz sanık katıldı. Müdahil avukatı Taylan Tanay, duruşmada taleplerini sıralarken, mahkeme heyetinin hukuk etiğine aykırı davrandığını, görevini tam olarak yerine getirmediğini ve sanık polislerin avukatlara hakaret etmelerine rağmen heyet başkanının müdahale etmediğini öne sürerek, bu şekilde yargının tarafsızlığını yitirdiğini söyledi.
Verilen aranın ardından kararlarını açıklayan mahkeme heyeti başkanı, müdahil avukatı Taylan Tanay'ın beyanlarını dikkate alarak, mahkeme heyeti olarak, davadan çekilmeye karar verdiklerini bildirdi.
Mahkeme heyeti, bunun uygulanıp uygulanmayacağının belirlenmesi için, kararın bir üst mahkemeye bildirilmesini hükme bağladı.
Dava sabah saatlerinde başlamıştı
Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu yargılanan sanıklardan, olay tarihinde Metris Cezaevi İkinci Müdürü olan Fuat Karaosmanoğlu ve infaz koruma memurları Sebahattin Apaydın, Murat Çise, Sami Ergazi, Nihat Kızılkaya, Yavuz Uzun, tutuksuz sanıklardan cezaevi ikinci müdürü Yusuf Gayır, 30 infaz koruma memuru ve Metris Cezaevi Jandarma Koruma Bölük Komutanlığı’nda görevli 4 jandarma katıldı.
Davanın müdahil avukatlarından Taylan Tanay, bugünkü duruşmaya ilk celsede gelmeyen 13 polisin katılmasını beklediklerini belirterek, duruşmada bu polislerin sorgu ve savunmalarının yapılmasının beklendiğini bildirdi.
Tanay, ''Bugünkü duruşmada beklentimiz, polisler hakkında eziyet değil, işkence suçlamasıyla ek savunma alınmasıdır'' diye konuştu. Duruşmaya Çeber'in ablası Şerife Çeber de katıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak davayı izlediklerini belirterek, işkencenin bir suç olduğunu dile getirdi. Soysal, ''Bu olaydaki sorumlular hesap vermeli. İşkenceden dolayı insanlar ölmemeli'' dedi.
ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da işkenceye toleransın her boyutta ortaya çıktığını ileri sürerek, hukuk devletinin, insan hak ve özgürlüklerinin teminat altında olduğu bir yönetim olduğunu ifade etti. Uras, bu davanın çok önemli olduğunu, işkenceye münferit bir olay olarak bakılmaması gerektiğini belirterek, ''İnsan hak ve özgürlüklerinin teminat altında olduğu bir Türkiye istiyoruz'' diye konuştu.
Engin Çeber'in babası Ali Tekin, bir gazetecenin, ''Bugün oğlunuzun ölümüne neden olanları göreceksiniz, ne hissediyorsunuz?'' sorusu üzerine, ''Nefret hissediyorum. Ne hissedebilirim ki'' yanıtını verdi.
Tekin, ''Çeber'in bir mektubu ortaya çıktı, ne diyeceksiniz?'' sorusuna karşılık da, ''Mektup yeni çıktı. Benim de haberim yoktu. Mektupta kendisine işkence yapıldığını anlatıyor. Devlet, 'babayım' diyor. Böyle kucaklama olur mu? Oğlum hapishaneye sağlam girdi, ölü çıktı'' diye konuştu.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akın Birdal da işkencenin insanlık suçu olduğunu belirterek, işkencenin Çeber ile son bulmasını umduklarını söyledi. Birdal, bu olayda sorumlu olan herkesin yargılanması gerektiğini belirtti.