CDA: Patriotları geri çekelim

İnternet yasağı ve Suriye konusundaki gelişmeler, pazartesi günü Hollanda Parlamentosu’nun özel oturumunda ele alınacak

Yusuf Özkan/Cumhuriyet

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle gerçekleştirilen skandal Suriye görüşmesine ilişkin yayınlanan ses kayıtları, Hollanda kamuoyunda “şok etkisi” yarattı. Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) Türkiye’deki Hollanda Patriot bataryalarının geri çekilmesini istedi. Hollanda Parlamentosu, gelişmeleri pazartesi günü yapılacak özel oturumda ele alacak.

Seçim öncesi Suriye’ye yönelik savaş planının ele alındığı skandal görüşmenin ses kaydı Hollanda medyasında geniş yer buldu. Suriye’ye savaş ilanı içerikli ses kaydı ve ardından görüntü paylaşım sitesi YouTube’a erişimin engellenmesi manşetlere taşındı.

Bu gelişmeler, Hollanda siyesetinin de öncelikli gündem maddesi oldu. En sert tepki CDA’dan geldi. Partisi adına bir açıklama yapan CDA milletvekili Pieter Omtzigt, Suriye’ye yönelik “sahte bayrak savaşı planının” kendilerini “şok ettiğini” ve iddiaların acilen aydınlatılmasını istedi.

Skandal toplantının içeriği ile 23 Mart’ta Türkiye tarafından düşürülen Suriye savaş uçağının zamanlamasına dikkati çeken Omtzigt, Suriye uçağının Kesap’ta katliam yapan şeriatçı militanlarla mücadele için orada bulunduğunu bildirdi. Omtzigt, “Türkiye’nin gözetiminde sınır geçen şeriatçı militanların, Türk topçusunun desteğiyle Kesap’ta 80 Suriyeli Ermeniyi katlettiği” haberlerine atıfta bulundu.

Omtzigt, İncirlik’te konuşlu bulunan Hollanda füze radarlarının Suriye uçağının düşürülme anına ilişkin kayıtlarının parlamento ile paylaşılmasını istedi. Pieter Omtzigt, Dışişleri Bakanı Frans Timmermans’a,“Hollanda radarlarında görüntü yok, ABD ve Almanya ile işbirliği yapıp onların kayıtlarından Suriye uçağının nerede düşürüldüğü aydınlatılsın” çağrısı yaptı.

CDA’lı parlamenter, Türkiye’nin şeriatçı militanlara desteği iddiaları karşısında Hollanda hükümetinin takındığı tavrı da eleştirdi. Omtzigt, “Timmermans’ın kaçamak yanıtları dışında bir açıklama yok. Bu‘devekuşu politikası’ kabul edilemez” dedi.

AKP hükümetinin Twitter’dan sonra YouTube erişimini de engellediğini anımsatan Hollandalı parlamenter, “Asıl kaygı veren, bu engellemenin tahmin edilen Suriye ilgili asıl nedenidir” görüşünü dile getirdi.

Türkiye’nin Suriye ile savaş çıkartarak, NATO’nun 5. maddesi kapsamında ittifakın diğer üyelerini de çatışmaya sürüklemek istediğini savunan Omtzigt, NATO’dan acil açıklama istedi. Omtzigt, Dışişleri Bakanı Timmermans’a, bu gelişmeleri 1 - 2 Nisan’da yapılacak NATO bakanlar toplantısında gündeme taşıma çağrısı yaptı.

Omtzigt, Dışişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle 21 maddelik de bir soru önergesi verdi. Skandal görüşme ile ilgili Ankara’dan ivedilikle açıklama istenmesini talep eden Omtzigt, “Bu ses kayıtları, bizim partimiz gibi sizi de şok etti mi” diye sordu.

Pieter Omtzigt, önergesinde, “Eğer Erdoğan hükümeti gerçekten Suriye ile savaş çabası içindeyse, Türkiye’deki Patriot bataryalarımızı geri alma niyetiniz var mı” sorusunu yöneltti.

AKP hükümetinin en önemki destekçilerinden biri olan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Neile Kroes, Türkiye’deki internet yasaklarını eleştirdi. AKP’nin en yakın destekçilerinden olan Kroes, Twitter’dan sonra YouTube’a erişimin de engellenmesini “Çaresiz bir kişinin moral bozacak hamlesi” diye değerlendirdi.

Hollandalı Avrupa Parlamentosu milletvekili Marietje Schaake da, Türkiye’de “sansür ve yasakların sona erdirilmesi” çağrısı yaptı. İnternet yasağı ve Suriye konusundaki gelişmeler, pazartesi günü Hollanda Parlamentosu’nun özel oturumunda ele alınacak. Dışişleri ve savunma bakanlarının da katılacağı oturumda Türkiye’nin AB ve NATO ile olan ilişkileri değerlendirilecek.