Çavuşoğlu: YPG, Fırat'ın doğusuna geçmezse hedef olacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "YPG Fırat Nehri'nin doğusuna geçmezse hedef olacaktır" dedi.

DHA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Fırat Kalkanı" operasyonuna ilişkin bir soru üzerine, "Operasyonun amacı, DAEŞ terör örgütünü temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvet ile bile DAEŞ kontrol ettiği bölgeleri terk ediyor kaçıyor. 5-6 ülke bile bu konuda işbirliği yapsaydı bugüne kadar Suriye'de ve Irak'ta DAEŞ diye bir terör örgütü kalmazdı. Madem ortak hedef DAEŞ niye rahatsız oluyor? YPG'nin hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an evvel Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, bakanlık konutunda ortak basın toplantısı düzenledi.

"UZAKTAN KONUŞMAK, TEHDİT ETMEK VEYA ELEŞTİRMEK YERİNE DİYALOG OLMALI"
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, "Uzaktan konuşmak, tehdit etmek veya eleştirmek yerine diyalog tercih ettiğimiz yöntemdir" dedi.

"HOLLANDA'DAKİ SİYASİ PARTİNİN İSLAM KARŞITI EĞİLİMLERİNDEN TÜRK TOPLUMU ETKİLENDİ"
Türkiye AB sürecine ilişkin Çavuşoğlu, "Türkiye- AB ilişkilerine verdiği destek takdire şayan. Hollanda ile ikili ilişkilerimiz iyi düzeyde. Türkiye'ye gelen yabancı sermaye bakımından yaklaşık 22 milyar dolar ile Hollanda birinci sırada. Hollanda'da yaşayan Türklerin uyumu mutluluk verici. Son zamanlarda maalesef bazı gerginlikler de ortaya çıktı. PKK'yı destekleyen veya FETÖ'cülerle Türkiye'yi sevenler arasında bazı gerginlikler ortaya çıktı. Hollanda'daki siyasi partinin artan eleştiri veya İslam karşıtı eğilimlerinden dolayı Türk toplumu etkilendi. Şimdi, Hollanda da bu trendin tersine döndüğünü görüyoruz" diye konuştu.

"TÜRK MİLLETİ ÇIPLAK ELLERİ İLE GİRİŞİME KARŞI DURDU"
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "15 Temmuz gecesinde çok iyi bir şekilde hatırlıyorum. Çok şaşırmıştık. Bu zalim ve kanlı kalkışmanın hatıraları henüz taze bizim de zihnimiz de. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri aslında hedef alınmıştı. Türk milletinin kararlığını ha hatırlıyorum. Çıplak elleri ile girişime karşı durdular. Demokrasiye de karşı yapılmış bir girişimdi. Desteğimi göstermek için hemen sayın bakanı aradım desteğimizi belirttim. Kimse hukukun üstünde değildir. Oransallık ve şeffaflığın bu ülkede olduğunu Türkiye gösterebilir" ifadelerini kullandı.

"YPG BİR AN EVVEL FIRAT'IN DOĞUSUNA GEÇMELİ GEÇMEDİĞİ TAKDİRDE HEDEF OLACAKTIR"
"Fırat Kalkanı" operasyonuna ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Operasyonun amacı, DAEŞ terör örgütünü temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvet ile bile DAEŞ kontrol ettiği bölgeleri terk ediyor kaçıyor. Daha önce de söyledik karadan temizleyebiliriz. 5-6 ülke bile bu konuda işbirliği yapsaydı bugüne kadar Suriye'de ve Irak'ta DAEŞ diye bir terör örgütü kalmazdı. Bölgeye burayı terk etmek zorunda kalanlar yerleştirilmeli. YPG'nin amacı bu değil. Kendisi gibi düşünmeyen Kürtler de dahil herkesi göçe zorlayarak etnik temizlik yapıyor. YPG, PKK, PYD'nin rahatız olmasının sebebi de budur. DAEŞ ile mücadele ettiğini söyleyen bir terör örgütü, mücadeleden niye rahatsız olsun. Madem ortak hedef DAEŞ niye rahatsız oluyor? YPG'nin hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an evvel Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır" açıklamasında bulundu.

HOLLANDA'DA YAŞAYAN TÜRKLER
Hollanda'da yaşayan Türklerin durumu hakkında yöneltilen bir soru üzerine Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders, "Hollanda'da yaşayan Türkler, Türkiye'de olanlarla ilgili hassasiyete sahip. Bunlar çok hassas konular. Bunların farkına varmak çok önemli. Bu tür hissiyatların da Hollanda toplumuna tamamen taşınmaması gerekiyor. Herhangi bir şekilde karışma yok, olmamalı da, barışçıl şekilde bu hissiyatları kabul etmeliyiz" dedi.

Koenders'ın ardından konuşan Çavuşoğlu ile şunları dile getirdi: "Bizim Hollanda iç siyasetine müdahale etmemiz söz konusu değildir. Bu tür haksız ithamları da reddediyoruz biz. Fakat Türkiye'de olanlardan Hollanda'da yaşayan Türklerin reaksiyon göstermesi doğaldır, bunu engelleyemezsiniz. Hukuk dışına çıkarsa ayrı bir şey, kimse hukuk dışına çıkmamalı. Hollanda veya başka bir ülke Türkiye'de yaşananlarla ilgili Türkiye'ye demokrasi, hukuk dersi vermeye çalışırken, bu Türkiye'nin siyasetine karışmak olmuyor, ama Avrupa'da yaşayan Türklerle ilgili biz düşüncemizi açıkladığımız zaman bu içişlerine karışmak oluyor. Bu çifte standart. O nedenle en iyi yöntem Türkiye ve Hollanda olarak aramızdaki diyalog ve işbirliğidir. Yaşanan sorunları bu yolla daha kolay aşabiliriz."