Çavuşoğlu ABD’lileri şaşırttı

ABD, Türkiye ile tansiyonu düşürmek için yol haritasını onayladı ancak uygulama takvimini zamana yaydı.

Duygu Güvenç

ABD’nin YPG ile işbirliğine karşı Türkiye’nin kırmızı çizgi ilan ettiği Mınbiç’ten bu grupların çekilmesini içeren yol haritasının iki ülke bakanları tarafından onaylanmasının ardından gözler bu planın uygulanmasına yönelik takvime çevrildi. ABD’nin Suriye’de desteklediği YPG güçlerinden vazgeçmesi beklenmezken, Batılı bir diplomat, “ABD durumu sakinleştirmeyi hedefliyor. Aynı zamanda da Fırat’ın doğusunda SDG güçlerini sağlamlaştırıyor. Fırat’ın Batısında ise Türkiye ile işbirliği yapıyor” değerlendirmesinde bulundu. ABD’nin Türkiye’nin kurduğu baskıyı ötelediğini ve seçim atmosferini de göz önüne aldığını vurgulayan bir uzman da “ABD’nin bölgede bir müttefiği ile tansiyonu düşürme stratejisinin bir parçası, baskıyı ötelemeye yönelik” değerlendirmesini yaptı. Uzun vadede bölgede İdlib veya Kerkük’te geçmişte olduğu gibi “ortak kontrol noktalarının” oluşması bekleniyor. Bu YPG’nin bölgeden tamamen çıkacağı anlamına gelmiyor. Onaylandığı duyurulan yol haritasının nasıl uygulanacağı konusunda, Çavuşoğlu “ön hazırlık çalışmaları” için ilk etapta askeri heyetlerin biraraya geleceğini söyledi. Ankara- Washington mutabakatının ilanından saatler sonra ise YPG, “Askeri uzmanlar Mınbiç’ten çekilebilir” açıklamasını yaptı. YPG, 2016’da da savaşan birliklerinin Mınbiç’ten çıktığıNI duyurmuştu ancak askeri danışmanları bölgede kalmaya devam etmişti. Çavuşoğlu, ABD’nin YPG’ye yönelik tutumunda da değişiklik olmadığını “ABD’nin YPG’yi terör örgütü ilan edeceği yönünde bir izlenim edinmedik, böyle bir söz de vermediler” sözleriyle ifade etti.

İki ülkenin duyurduğu yol haritasında Suriye’nin toprağının yönetime nasıl devredileceği ise açıklanmadı.

ABD’li muhatabı Pompeo ile görüşmesinin ardından da açıklamalarına devam eden Çavuşoğlu’nun beklentileri ise şöyle: “ABD ile onayladığımız Mınbiç yol haritasına göre iki taraftan teknik ekipler hazırlık çalışması yapacak; ardından uygulama safhasına geçeceğiz. Üçüncü aşamada güvenlik birimlerinde kimlerin yer alacağına karar verilecek; Mınbiç modelini sonra diğer alanlara da taşıyacağız. (Yol haritasına göre) YPG’den silahlar alınacak. Mınbiç’ten çıkan YPG’liler Fırat’ın doğusuna gidecek; bu model YPG’nin kontrolündeki diğer yerlerde de uygulanacak; Mınbiç Planı’nın uygulanması gereken yerlerden biri Rakka. Kobani’de de uygulanması Kürtler için iyidir.”

Türkiye, Kandil’e yönelik operasyonlarına da hız verirken, bu adımlar seçime yönelik hamle olarak değerlendiriliyor.

Çavuşoğlu ABD’lileri şaşırttı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Mınbiç yol haritasının takvimiyle ilgili olarak “6 aydan kısa bir süre” vermesinin ABD’li yetkilileri şaşırttığı bildirildi. New York Times gazetesinin konuştuğu ABD yetkilileri, planın ayrıntılarını teyit etmediklerini ancak iki bakanın “Mınbiç’teki Kürt güçlerinin eninde sonunda çekilmesi” konusunda anlaşmaya vardığını söylediler. New York Times’a konuşan ABD’li yetkililer, ortada iki ülkenin Mınbiç’i birlikte denetleyecekleri bir plan olmadığını da söylediler. Gazetenin haberinde “Türkiye’den verilen bilgiyi teyit etmeleri istenen birkaç Amerikan yetkilisi de bu açıklamayı şaşkınlıkla karşıladıklarını söylediler” değerlendirmesine yer verildi. Öte yandan, dün basına bilgi veren ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri YPG’nin bölgeden çekilme takviminin tahmini olduğunu, kısa süre içinde kesin mühletler içermediğini, uygulamanın zamanlamasının sahadaki gelişmelere bağlı olduğunu vurguladı. YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekileceğini söyleyen yetkililer Mınbiç’in sınırlarında ABD-Türk güçlerinin ortak devriyeye çıkacağını dile getirdi.