Cassini’nin ölüm dalışı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Satürn keşif aracı Cassini, gezegenin atmosferine nihai dalışını yaparak 20 yıllık görevini sonlandırdı.

cumhuriyet.com.tr

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 3.9 milyar dolarlık (yaklaşık 13.3 milyar TL) keşif aracı Cassini, dün Satürn’ün yüzeyine çarparak 20 yıllık görevini sonlandırdı. Cassini parçalanacağı atmosfere girerken, o sırada gezegenle ilgili edindiği son bilgileri de dünyaya gönderdi. Cassini’den gelen sinyalin kesildiğini dün belirten proje sorumlusu Earl Maize aracın yakıtının tükendiğini ve Satürn’ün atmosferinde parçalandığını duyurdu. Uzay aracının gelecekte üzerinde yaşam ihtimali olan Titan ve Enceladus gibi uydulara çarpma ihtimalinden ötürü bilim insanları, Cassini’nin çarpışıp yok olmasına bilinçli olarak izin verdi.

Satürn’e gönderilen insansız uzay aracı Cassini-Huygens adını astronom olan Giovanni Cassini ve Christian Huygen’den aldı. 1997 yılı Ekim ayında, bilim insanlarının ortak çabasıyla Dünya’dan bir daha geri dönmemek üzere uzaya fırlatılan Cassini, 3.2 milyon kilometre yol kat edip, Satürn’e ulaştığı 2004’ten bu yana NASA’nın Satürn araştırma misyonu kapsamında gezegende incelemeler yaptı. Son gezintisini ise sert koşullardaki fırtınalı Satürn atmosferinde bir alev topuna dönerek gerçekleştirdi. Cassini’nin keşifleri, bilim insanlarının Satürn’ü ve Güneş Sistemi’nde hayat barındırma ihtimali olan yeni yerleri tanımasına katkı sağladı.