''Çarpık ayak, erken dönemde tedavi edilmeli''
Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, çarpık ayak sorununun erken dönemde ameliyatsız tedavi edilebildiğini, tedavinin gecikmesinin ise kemiklerde şekil bozukluğuna hatta sakatlığa yol açabileceğini bildirdi.
cumhuriyet.com.trProf. Dr. Aktaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, günümüz teknolojisi ile artık anne karnında dahi teşhis edilebilen çarpık ayak sorununun, genellikle doğumdan sonra fark edildiğini ifade etti.
Doğuştan çarpık ayak deformasyonunun, çocuklarda ayakta içe doğru çarpıklık olarak tanımlandığını belirten Aktaş, insanlarda binde 1 oranında görülen deformasyona erkeklerde daha sık rastlandığına dikkati çekti.
Aktaş, şunları kaydetti:
''Deformasyon ayağın ön tarafında içe doğru dönme, topukta yumuşama ve beraberinde içe dönme ile birlikte ayağın orta kısmından içe doğru sapma olduğu görülüyor. Deformasyon olan ayak diğer ayağa göre daha küçük olup, aynı taraftaki baldır daha incedir. Doğuştan çarpık ayak deformasyonunun tanısını, ileri ultrasonografi tetkikleri ile anne karnında veya hemen doğum sonrasında klinik olarak koymak mümkündür. Doğuştan çarpık ayak deformasyonu olan hastaların mutlaka doğuştan kalça çıkığı açısından da değerlendirilmesi gerekmektedir.''
Çarpık ayak sorununun erken yaşta tedavi edilmesi gerektiğini bildiren Aktaş, ''Çarpık ayak sorunu erken dönemde ameliyatsız tedavi edilebiliyor. Tedavinin geciktirilmesi kemiklerde şekil bozukluğuna, hatta sakatlıklara yol açabiliyor'' ifadelerini kullandı.