"Çarlık Rusyası'ndan Sahneler"

Suna ve İnan Kıraç Vakfı (SVİKV) Pera Müzesi, dün akşam "Çarlık Rusyası'ndan Sahneler: Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu'ndan 19. Yüzyıl Rus Klasikleri" sergisini açarak bir ilke imza attı.

cumhuriyet.com.tr

2010 yılını bu görkemli sergiyle kapatacak olan Pera Müzesi  Paha biçilmez değerdeki Rus gerçekçi resimleriyle hem konu zenginliği içinde dönemin resim sanatını düşündürüyor hem de ressamların gözünden Rusya tarihinin bir dönem kesitini de bütün boyutlarıyla sunuyor.

St. Petersburg’taki Rus Devlet Müzesi’nin geniş koleksiyonundan seçilen, aralarında İlya Repin, Venetsianov, Pavel Fedotov, Vasiliy Perov, Nikolay Yaroşenko, Vladimir Makovski ve Kasatkin gibi dönemin büyük ustalarına ait 65 eserin bulunduğu, küratörlüğünü Rus Devlet Müzesi Müdür Vekili Evgenia N. Petrova ve Tayfun Belgin’in yaptığı sergi Pera Müzesi’nin 4. ve 5. katlarında yer alıyor.

SVİKV Kültür ve Sanat İşletmeleri Genel Müdürü Özalp Birol çok olumlu geçen sergi sürecini ve sergiyi şu sözlerle özetledi; “Pera Müzesi olarak, bünyesinde 360 bin eser bulunan, dünyanın en büyük Rus sanatı koleksiyonuna sahip, St. Petersburg’un merkezinde bulunan Rus Müzesi’yle gerçekleşen işbirliği çerçevesinde, bir yıllık yoğun bir çalışmayla oluşturulan “Çarlık Rusyası’ndan Sahneler: Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu’ndan 19. Yüzyıl Rus Klasikleri” sergisini, dönemin Rusyası’nı farklı yönleriyle anlatırken, ele aldığı konular ve tiplemeleriyle, Gogol, Dostoyevski gibi büyük Rus yazarlarının eserlerini okuyormuşçasına, sanatseverleri, Rus halkının yaşam çizgisini değiştiren 1917 yılının devrimci olaylarından önceki dönemin keder ve mutluluklarıyla yüz yüze getirmeye gayret ettik. Ben ve ekibim için bu her sergi de olduğu gibi ciddi ve keyifli bir öğrenme, zenginleşme süreci oldu. Sonuçtan, işbirliğinden, bugün gördüğünüz ilgi den çok memnunuz.”

“Çarlık Rusyası’ndan Sahneler: Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu’ndan 19. Yüzyıl Rus Klasikleri” sergisinde, yaşam akışı içinde, sanatçı duyarlılığı ve nesnelliğiyle resmeden dönem sanatçılarının, Çarlık Rusyasının Korkunç İvan’ından her sınıftan çocuğa, insana, yazara müzisyene, kış fırtınasından bahar başına kadar doğaya tümüyle hayatı tuvallerine konu edindiğini görüyoruz.

İlk gün sergiyi izleyenler arasında Bedrii Baykam, Mehmet Güleryüz gibi önemli ressamlar, müzeciler, koleksiyonerler, sanatseverler vardı. Güleryüz; “Çok önemli karakteristik bir sergi. Avrupa resmini çok iyi biliyorlar. O dönem Rusya’sını sınıfsal farklılıklarına takılarak aksettiriyorlar. Ve en önemlisi bu sergi bizlere Rus resminin geçmiş ve gelecek dönemlerini düşündürtüyor” diyerek düşüncelerini paylaştı.

Sergi de Ilya Pepin’in,19. yüzyılın ikinci yarısına ait en ünlü Rus resmi olan ve dünya resim sanatının çarpıcı başyapıtlarından biri olarak bilinen “Volga Kıyısında Burlaklar” adlı resmi de yer alıyor. Tablolara sanatçı ve dönemleri tanıtan pano ve kapsamlı kitap eşlik ediyor. “Çarlık Rusyası’ndan Sahneler: Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu’ndan 19. Yüzyıl Rus Klasikleri” sergisi 2011’e kadar Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde izlenebilir.