Caretta carratlar denize bırakıldı

Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezinde 2 caretta carettaya uydu takip cihazı takıldı.

cumhuriyet.com.tr

İztuzu sahilinde düzenlenen törende DEKAMER görevlileri tarafından kabuğu temizlenen 2 caretta carettaya cihaz yerleştirildi. Boyu ve kilosu ölçülen kaplumbağalar merkezde tedavisi tamamlanan 3 caretta caretta ve 7 yavru ile denize bırakıldı.

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, caretta carettaların denizle buluşmasını, özgürlüklerine ulaşmalarını izlemenin muhteşem bir duygu olduğunu söyledi.

Türk milletinin doğaya ve kendine saygılı insanlardan oluştuğunu belirten Güvençer, "Bizler bu gibi olaylardan büyük haz alırız. Burada bu işi yapan carettaların yaralarını saran ekiple gurur duyuyorum. Umarım her geçen gün tedavi edilen ve denizle buluşan kaplumbağa sayısı artacak" dedi.

Melisa ve Sudenaz isimleri verildi

Uydu takip cihazı yerleştirilerek denize bırakılan kaplumbağalardan birine İngiltere'den gelen küçük bir kızın isminin verildiğine işaret eden Güvençer, "Bu küçük güzel kızımızın anısına kaplumbağalardan birine 'Melisa' ismini koyduk. İkincisine de 'Sudenaz' diyelim. İnşallah kaplumbağalarımız dolaştıkları Akdeniz kıyılarına bizlerin selamını götürsünler, oralardan da bizlere iyilikler getirsinler" diye konuştu.

DEKAMER sorumlusu Yakup Kaska ise merkezin yaptığı çalışmalarla hem Türkiye'de hem de uluslararası alanlarda isimini duyurduğunu söyledi.

Kumsalda yuva yapan iki kaplumbağaya uydu takip cihazı takarak denize gönderdiklerini anlatan Kaska, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar merkezimize 90'ın üzerinde yaralı kaplumbağa geldi. Yıllık ortalama 20 yaralı kaplumbağa merkezimize geliyor. Bunlardan da iyileşenleri zaman içerisinde tekrar doğal ortamına gönderiyoruz. Merkezimizin burada olmasından dolayı, yaralı kaplumbağaların büyük çoğunluğu Muğla'dan geliyor. Ardından Antalya, Mersin, Aydın ve İzmir'den yaralı kaplumbağalar getiriliyor."

Kaplumbağa görünümlü bakım merkezi

Yeni yapılacak bakım merkezi hakkında da bilgi veren Kaska, "Yapılacak bakım merkezi dışarıdan bakıldığında kaplumbağa görünümlü olacak. Ağzından girildiği zaman içeride labratuvarlarımız, araştırma ofislerimiz, bakım havuzlarımız, modern bir şekilde yerleştirilecek. İnşallah yapıldığı zaman gereken bilgiyi içerisinde veririz. Merkezin önümüzdeki yıl bitirilmesi planlanıyor" diye konuştu.

Kaplumbağanın denizle buluşma anı, turistler ve DEKAMER görevlileri tarafından ilgiyle izlendi.