Canlı ve muhalif sendikacılık bir başka oluyor

Tez-Koop-İş Sendikası, Türk-İş’in en canlı örgütlerinden biridir. Bu devingenliğini, genç ve kadın üyelerinin çokluğuna bağlamak doğru bir yaklaşım olur.

Işık Kansu

Geçmişten bu yana hep muhalif bir yanı vardır Tez-Koop-İş’in. Muhaliflikten kastımız, tutucu iktidar ve uygulamalara karşı oluşudur.

Daha çok kamuda örgütlü Türk-İş’in diğer sendikalarından bir önemli ayrımı da, daha çok özel sektörde örgütlü olmasıdır. Bu yanı, sanırım sendikaya, iktidardan daha bağımsız davranma ve düşünme olanağı sağlıyor.


Tez-Koop-İş’in dünkü genel kurulu da bu saptamayı kanıtlar nitelikteydi. AKP ve MHP’den temsilci yoktu. Diğer kimi Türk-İş’e bağlı sendikaların genel kurullarında göremediğimiz CHP, bu kez en üst düzeyde temsil ediliyordu. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ve Genel Sayman Bülent Kuşoğlu ile birlikte gelmişti sendikanın genel kuruluna.
Salona asılmış “Emek en yüce değerdir”, “Güvenceli bir iş, özgür bir yaşam, güvenli gelecek” yazılı pankartlar, zaman zaman delegeler tarafından atılan “Cepsiz ceket, ahlaklı siyaset”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları, sendikanın, yaşadığımız baskıcı ortamda hiç de çekingen bir tavır içinde olmadığını gösteriyordu.

Kürsüde konuşan SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun “Yememeliyiz, yedirmemeliyiz” sözlerinin en çok alkış alması da bir başka benzer göstergeydi.

Bir Cumhuriyetçi babanın, gazetemizin emektar teleksçilerinden Halil Özdemiroğlu’nun, çekirdekten yetişme (TÜBİTAK’ta işyeri temsilciliğinden başlayarak) oğlu, Tez-Koop-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu’nun konuşmasının ana temaları da, iktidar karşıtı vurgular içeriyordu.
Konuşmasında, 2018 başında 425 dolar karşılığı olan asgari ücretin 2018’deki zamma karşın 380 dolara gerilediğini aktarması, akıllara, Saray damadının son böbürlenmelerinin ardından yükselen dolar yüzünden emekçi halkın yeni yeni yitiklerini getirdi ister istemez.

Özdemiroğlu’nun konuşmasında, emeklilikte yaşa takılanlardan tutun, tutuklu sendikacılara değin farklı konulara yer ayırması, sadece ücret sendikacılığını yeğ tutmadığının belirtisiydi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun özelleştirmeler konusunda sendikaları eleştirmesi ne denli haklıysa, Hayar Özdemiroğlu’nun “Tank palet fabrikası vatandır, vatan satılmaz” diye ünlemesi o denli gerçekçiydi.

Tez-Koop-İş ve benzeri sendikalar, Özdemiroğlu’nun konuşmasının sonunda ifade ettiği gibi “umutsuzluğa kapılmama, yılgınlığa düşmeme”nin simgelerinden olmaya devam edecek. Sendika genel kurulu bu izlenimi verdi bize...