Çanlar barış için çalıyor

Dünya Barış Günü kutlamaları çerçevesinde Botanik Parkı'nda düzenlenen törene katılanlar, Barış Çanı'nı tek bir dilekle çaldı: "Bu bizim çığlığımız, bu bizim duamız, tüm dünyada barış!"

cumhuriyet.com.tr

Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörlüğü ve Türk Japon Vakfı tarafından düzenlenen törende açılış konuşmalarını, Türk Japon Vakfı Başkanı (Dünya Çanı Türkiye Temsilcisi) Prof. Dr. Tayyar Sadıklar adına Vakıf Genel Müdürü Leyla Özdemir, Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü Shahid Najam ve Japonya Büyükelçisi Nobuaki Tanaka yaptı.
Sadıklar'ın konuşmasını aktaran Özdemir, "Bütün iyi niyet temennilerine karşın savaşların sonunun gelmediğini, bugüne dek milyonlarca insanın büyük savaşlarda ve çatışmalarda hayatını kaybettiğini" kaydetti.

Özdemir, Hiroşima'ya 1945 yılında atılan atom bombasıyla lösemi olan ve 12 yaşında hayatını kaybeden Sadako'nun hikayesini hatırlatarak, onun için yapılan Barış Parkı'ndaki levhada "Bu bizim çığlığımız, bu bizim duamız, tüm dünyada barış!" yazdığını kaydetti. Leyla Özdemir, Barış Çanı'na ev sahipliği yapan 19 ülkeden biri olan Türkiye'deki çanın da, "her yıl aynı dilekle gürlediğini" söyledi.

BM Mukim Koordinatörü Najam, savaşların ve çatışmaların, "ölümün ve yıkımın zincirlerinden boşalmasına neden olan, insanlığın en büyük düşmanı" olduklarını vurguladı. Bu yıl Barış Günü kutlamalarının, 2010 Uluslararası Gençlik Yılı ile aynı tarihe denk geldiğini belirten Najam, "sağlıklı ve eğitimli gençliğin, kalkınmanın sürdürülmesi için hayati öneme sahip olduğunu" kaydetti.

Najam, gençlere, enerjilerini, motivasyonlarını ve sorumluluklarını yapıcı bir şekilde kullanacakları ortamın sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Najam, Barış Çanı'nı çalarak, dünyanın dört bir yanındaki insanları, barışı sağlama çabasına destek vermeye çağırdıklarını belirtti.

Japonya Büyükelçisi Tanaka, "gelecekte, savaşların bir anomali olarak kabul edileceği bir çağa ulaşmak umudunda olduklarını" belirterek, medeniyetlerin beşiği olmuş bir ülkede Barış Çanı'nın yer almasının çok önemli olduğunu kaydetti. Tanaka, Dünya Savaşı'nda büyük bir felakete uğrayan Japonya'nın kararlılıkla barışın takipçisi olacağını vurguladı.
Açılışın ardından biraraya gelen konuşmacılar, Barış Çanı'nı üç kez çaldı. Yetkililerin ardından törene katılan konuklar da, sıraya girerek, dakikalar boyunca Barış Çanı'na ses verdiler.

Dünya Barış Günü

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1981 yılında aldığı kararla, eylül ayında oturumların başladığı tarih Dünya Barış Günü olarak kutlanıyor. Her yıl, BM binasının önündeki parkta düzenlenen Barış Günü kutlamalarının yanısıra, tüm dünyada benzer törenler yapılıyor.
Barış çabalarına destek veren sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Dünya Barış Çanı Derneği, 1954 yılında Japonya'da kuruldu. Bu derneğin çabalarıyla, BM üyesi 65 ülkenin hibe ettiği metal para ve madalyonlarla bir Barış Çanı yapıldı ve BM Parkı'na konuldu.
Bunun ardından 106 ülke metal para hibe etti ve Barış Çanı'nın kurulacağı yerleri tespit etti. Barış Çanı'na evsahipliği eden 19 ülkeden biri olan Türkiye'deki Barış Çanı, 1989 yılında Botanik Parkı'na yerleştirildi.