Canet’in konkordatosu 127 aileyi mağdur etti

Geçen yılın sonunda konkordato ilan eden Canet, hayvancılıkla uğraşan 127 aileyi mağdur etti. 26 milyon lira alacağı bulunan mağdurlar, “Sattığımız hayvanların yemlerini bile ödeyemedik. Evinde ekmeği kalmayan aileler var. Firma yetkilileri ‘Vermiyorum. Alabilirseniz alın’ diyerek tehdit ediyorlar” dedi.

MEHMET KIZMAZ


Perakende et sektöründe faaliyet gösteren ve 50’yi aşkın şubesi bulunan Canet mağazalarının bağlı olduğu Diltat Gıda ve Bolet Gıda, yaşadıkları mali darboğazı aşamayınca 2018 Kasım’da konkordato istemişti. Merkezi İstanbul’da bulunan Canet firması, konkordato ilanından sonra Batman başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir çok şehirde hayvan alımına devam etti. Batman’ın merkez Körük mahallesinde oturan 6 çocuk babası besici Mehmet Ali Behlen (38), firmaya 10 yıla yakın bir süredir hayvan satımı yaptığını ama Ekim 2018’den sonra firmanın 360 bin lira olan alacağını vermediğini iddia etti.

‘Bugün yarın vereceğiz’  
Batman’ın merkez Bağlar, Körük ve Bayındırlık başta olmak üzere bir çok mahallesinde de mağdur ailelerin olduğunu belirten Behlen, “İstanbul’un belirli yerlerinde et entegre yerleri var. Şuanda bile bu işi yapıyor. 10 yıla yakındır bu şirkete anlaşmalı olarak hayvanlarımızı satıyorduk. Firmanın sahibi 3-4 ayda bir Batman’a gelerek hayvanları alıyordu” dedi. Konkordato ilanından sonra firma sahibinin kendilerine, herhangi bir sorunun olmadığını, devletin mallarına el koymaması için böyle bir yönteme başvurduklarını söylediğini belirten Böhrem, “Bu açıklamadan sonra kendilerine güvendik. Konkordatodan sonra, misal 300 koyun aldıklarında 50 tanesinin parasını veriyorlardı. Geçen yıl hayvanlarımızı aldılar, gidiş o gidiş bir daha göremedik. ‘Bugün yarın vereceğiz’ diyerek bugüne kadar bizi kandırmaya çalıştılar” açıklamasında bulundu.

'Yemlerini dahi ödemiş değiliz'
Bir amcasının 165 bin TL, bir diğer amcasının da 1 milyon 50 Bin TL alacağı olduğunu iddia eden Behlen, şöyle devam etti:
“Diyarbakır, Bingöl ve Siirt’te bazı ailelerin 5-10 Milyon TL gibi alacaklılar var. Bu ailelerden bazıları silah zoruyla bazıları da İstanbul’a giderek firmanın malarına oturarak alacaklarının bir kısmını aldıklarını duydum” ifadelerini kullandı. İstanbul’da firma sahipleriyle konuştuklarını ve her seferinde, ‘Servetim var, ödeyeceğim’ cevabını aldıklarını ama ödeme yapmadıklarını vurgulayan Böhlen, “Bazen tehdit ederek, ‘Vermiyorum. Alabilirseniz alın’ diyor” dedi.  Behren, firmaya güvendikleri için bazı ailelerin firma için hayvan besleyen başka ailelere de kefil olduğunu bunun yüzünden de bu sorunun şiddete dökülmeden bir an önce çözülmesini istedi. Zaten ekonomik krizlerle uğraştıklarını söyleyen Behlen, “Yemler pahalı. O sattığımız hayvanların yemlerini dahi daha ödemiş değiliz. Evinde ekmeği kalmayan aileler var” ifadelerinde bulundu.

Öte yandan, mağdur olduğunu belirten ailelerin aktardıklarıyla ilgili bilgi almak istediğimiz firma yetkilileri, telefonlarımıza yanıt vermedi.