Cami yapımı için okul kapandı, öğrenci ve veliler ayağa kalktı
AMSUN’da cami yapımı için Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi’nin mevcut binasından taşınmasına tepki gösteren öğrenci ve velileri Samsun-Sinop karayolunu tek yönlü olarak trafiğe kapattı.
cumhuriyet.com.trSamsun’un İl Müftülüğü, Atakum İlçesi’nin sahil kesiminde 30 dönüm alan üzerine kurulu 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi’nin bulunduğu alana 10 bin kişilik bir cami yapılması için geçen yıl çalışma başlattı. Geçen Temmuz ayında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan imar düzenlemesi ile okul alanı olan yer cami yapımı için dini tesis alanı kullanımına dönüştürüldü. Alan, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Bunun üzerine 2013-2014 eğitim öğretim dönemi sonunda okulun mevcut binasından Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu’nun binasına taşınmasına karar verildi. Okulda bugün karnelerin alan öğrencilerin velileri ise duruma tepki göstermek için okul binasının önünde eylem yaptı. Bahçede çadır kuran öğrenciler ’Ağacımı kesme okulumu yıkma’ yazılı tişörtler giydi. Eyleme Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikalarının Samsun şube üyeleri de destek verdi. Eylem sırasında basın açıklaması yapan Okul Aile Birliği Başkanı Nihal Gürpınar, imar planı değişikliğiyle ilgili yürütmeyi durdurma talebiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını belirterek, "Henüz bir karar çıkmadan okulun tahliye edilip başka bir yere taşınmasını istiyorlar. Burada bir haksızlık yaşanıyor. Yetkililerin okulumuza ve öğrencilerimize sahip çıkmalarını bekliyoruz. Okulumuzu bırakmak istemiyoruz" dedi.
Basın açıklamasının ardından grup okul binasının önünden geçen Samsun-Sinop karayolunu tek yönlü trafiğe kapattı. Ancak polis ekiplerinin izin vermemesi üzerinde yaklaşık 5 dakika sonra yol tekrar açıldı. İstiklal Marşı okunup saygı duruşunda bulunulmasının ardından eylem sona erdi.
Samsun’da 48 yıl önce hizmete giren okulda 26 öğretmen ve 300 öğrenci bulunuyor. Türkiye’deki 6 Tarım Meslek Lisesi’nden birisi olan okulda, okul binasının yanı sıra 110 öğrenci kapasiteli yurt binası, hayvan hastanesi, kütüphane, halı saha, çim saha, laboratuvarlar, 11 lojman, spor salonu, kütüphane, konferans salonu ve çeşitli idari binalar bulunuyor. Okulun taşınmak istediği Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu bina kapasitesinin ise mevcut kapasitenin çok altında olduğu belirtildi.