Cameron uyardı: AB'den ayrılma durumunda gerileme riskine gireceğiz

İngiltere Başbakanı David Cameron, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması durumunda ekonomik olarak gerileme riskine gireceğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr
İktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri Cameron, katıldığı bir canlı yayında seyircilerin sorularını cevapladı. 

Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının risklerine dikkati çeken Cameron, AB'den ayrılınması durumunda ülke ekonomisinin ciddi yara alacağı uyarısında bulunurken, “Eğer AB'den ayrılırsak hükümet, vergilerin yükseltilmesi ve harcamaların azaltılması sorunlarıyla karşı karşıya kalacak ve 'tekrar başa dönme' riski yaşanacak" dedi.

“AB'den ayrılmak göçmen sorununu çözmeyecek"

Referandum sonrasında Birleşik Krallık eğer AB'den ayrılma kararı alırsa bunun bir çabuk yılmak ve sebatsızlık örneği olacağını ifade eden ve üyeliğin devamından yana kampanya yürüten Başbakan Cameron'a, izleyicilerden özellikle göçmenlerle ilgili sorular yöneltildi. Göçmen kontrolünün zor olduğunu ifade eden Başbakan Cameron, “Göçmenleri kontrol etmek çok zor, çünkü birçok kişi bu ülkeye gelmek istiyor. AB'den ayrılmak göçmen sorunun çözümü için bir yöntem olamaz. Birlikten ayrılmak göçmenliğin kontrolü için doğru bir yöntem değil" dedi. 

Birleşik Krallık'ta halk 23 Haziran Perşembe günü sandık başına gidecek. Referandumda halka "Birleşik Krallık AB'nin üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı" sorusu yöneltilecek. Referandumda, 18 yaş üzeri Birleşik Krallık vatandaşları oy kullanacak. Birleşik Krallık İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşuyor.

İNGİLTERE'DEKİ TÜRKLER AB'DE KALMAKTAN YANA

İngiltere'de seçmenler 23 Haziran günü yapılacak referandumla Avrupa Birliği'nde kalıp kalmamaya karar verecek. İngiltere'de yaşayan Türkler ise İngiltere'nin AB'de kalmasının daha iyi olacağını düşünüyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Harringey ilçesindeki Türklerin bir çoğu, referenduma birkaç gün kalmasına karşın hala kararsız olduklarını, kampanya yürütenlerin, AB'de kalması veya çıkması durumunda İngiltere'yi nelerin beklediğini tam olarak anlatamadıklarını söylüyor.

Harringey ilçesinde Taksim Cafe'yi işleten Ali Öztürk, İngiltere'nin AB'de kalması yönünde oy kullanacağını çünkü, bu ülkenin göçmenlerle renkli hale geldiğini ve ekonominin AB'de kalarak daha güçlü ve istikrarlı olabileceği düşündüğünü ifade etti.

Harringey'de kuyumculuk yapan Ali Denizci ise referandumda İngiltere'nin AB'de kalması için oy kullanacağını söylerken aslında konu hakkında da çok bilgi sahibi olmadığını ekledi. "İngiltere'nin AB'de kalması veya AB'den ayrılmasının neler kazandırıp neler götüreceğini tam olarak bilmiyoruz. Halka bunu yeteri kadar iyi anlattıklarını düşünmüyorum. Aslında bir çok kişi bu konuda kararsız" şeklinde konuştu

Londra'da yaşayan sanatçı Sümer Erek, Avrupa Birliği'nin göçmenlere tutumu konusunda sınıfta kaldığını düşünmesine rağmen İngiltere'nin AB'de kalması için oy kullanacağını söyledi. Erek "her şeye rağmen İngiltere, Avrupa Birliği'nde bulunmasıyla işçi hakları, çevre, göçmen hakları konusunda daha eşitlikçi bir politika izliyor. İngiltere'nin AB'den çıkmasıyla, ülke çok daha antidemokratik, içine kapalı, küstah ve göçmenleri dışlayıcı bir politika izleyecektir o yüzden İngiltere'nin AB'de kalması yönünde oy vereceğim" dedi.

Antepliler Restoran'da çalışan üniversite mezunu Özlem Ocak ise, İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda İngiltere'yi nelerin beklediğini bilmediği endişesi yaşadığını, bu neden AB'de kalma yönünde oy kullanacağını söyledi. Ocak, "İngiltere AB'den çıkarsa yeni bir üniversite mezunu olarak Avrupa ülkelerinde çalışma koşullarım ne olur? Bu konuda emin değilim. O yüzden AB'de kalalım oyu kullanacağım" diye konuştu.

23 Haziran'da yapılacak referandum öncesi son kamuoyu yoklamalarında "AB'den ayrılalım" diyenler az da olsa önde gidiyor. Yüzde 11 oranında bulunan kararsızların ise referandum sonuçlarını belirleyeceği tahmin ediliyor.