Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na istifa çağrısı
Türk Harb-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının, kısa zaman aralıklarıyla meydana gelen madenci kazalarının siyasal ve yönetsel sorumluluğunu üstlenerek gecikmeden ve hemen görevi bırakmasını istedi.
cumhuriyet.com.trTürk Harb-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "17 Mayıs Pazartesi günü Zonguldak'ta yaşanan grizu patlaması sonucu mahsur kaldığı düşünülen 30 madenciden 28'inin cesedine ulaşıldı. Böylece dört gündür süren umutlu bekleyiş yerini üzüntüye, acıya ve tepkiye bıraktı" ifadelerine yer verildi.
Meydana gelen grizu patlamasını sıradan bir olay olarak niteleyerek olağanlaştırmak ya da "Bu mesleğin kaderidir" diyerek yorumlamanın olanaklı olmadığı ifade edilen açıklamaya şöyle devam edildi:
"28 madencinin ölümüne, madenlerde son yıllarda yaygınlaştırılan taşeronlaşmalar yol açmıştır. İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda işletmeye yatırım yapılmaması yol açmıştır. 'Eceli gelen gider' kaderciliği ile kamu yetkilerini kullanan siyasal iktidarın duyarsızlığı yol açmıştır, insan yaşamına önem verilmemesi yol açmıştır."
Sendikalar gecikmeden eylem yapmalı
Türk Harb-İş Sendikası açıklamasında, önce 10 Aralık 2009 tarihinde Bursa'nın Kemalpaşa ilçesinde 19 madencinin, ardından 23 Şubat 2010 tarihinde Balıkesir ilin Dursunbey ilçesinde 13 madencinin ve son olarak Zonguldak'ta 28 madencinin ölümüne yol açan iş cinayetleri karşısında sendikaların gecikmeden etkili tepkiler ve eylemler gerçekleştirmesi gerektiği kaydedildi.
Madenlerde ve tüm sektörlerde taşeronlaştırma sistemine hızla son verilmesi gerektiği görüşünde bulunulan açıklamaya şöyle devam edildi:
"Olaya neden olan tüm sorumlular belirlenmelidir ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, kısa zaman aralıklarıyla meydana gelen madenci kazalarının siyasal ve yönetsel sorumluluğunu üstlenerek gecikmeden ve hemen görevi bırakmalıdır."