"Çalışanların kesesinden TOKİ kesesine para aktarılmış"
Eğitim-İş Sendikası, TOKİ'nin Konut Edindirme Yardımı (KEY) ile çalışanlardan kesilen paraların gerekçesiz ve keyfi olarak ödenmediğini ileri sürdü.
cumhuriyet.com.trEğitim-İş Sendikası yaptığı açıklamada, TOKİ'nin çalışanlardan kestiği paraları, 1 Aralık 1995 itibariyle ödenmesi gerekirken, paraların gerekçesiz ve keyfi olarak ödenmediğini ilerin sürüldü.
Açıklamada şöyle denildi:
"İdare elinde tuttuğu emek birikimini 3320 Sayılı Yasanın 10. maddesinden hareketle Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi'nin 6 aylık vadeli mevduat faizi bileşik usulde uygulanarak nemalandırılmış; 1999 yılındaki tasfiye sonrası ise, bu banka nezdinde nemalanan paralar, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'ye gayrimenkul değeri ölçüsünde devredilmiştir. Çalışanların zararına yapılan bu keyfi nemalandırma sistemi birikimin sahibi olan çalışanların bilgisine kapalı yapılmıştır. Sonuç olarak, yayımlanan ödeme listeleri dikkate alındığında çalışanların paralarının büyük değer kaybına uğratıldığı ortaya çıkmıştır."
KEY hakkının kaynağı olan 3320 sayılı yasada öngörülen nemalandırma sisteminin, geriye dönük hukuk dışı düzenlemelerle değiştirildiği ileri sürülen açıklamada, "Çalışanların kesesinden TOKİ kesesine para aktarılmıştır. Devlet, muaccel olmuş borcunu paranın kesilmesine temel olan yasa hükümlerine aykırı olarak ve çalışanların zararına olarak nemalandırmıştır. Para emekçinin olunca, keyfilik bitmek bilmemiş elde kalan miktarların ödeneceği yönündeki açıklamanın ardından ilk ödeme süreci en az 6 ay, bugün yapılmaya başlanan ikinci ödeme süreci ise 18-19 ay geciktirerek, yıllarca eritilen birikimler daha da küçültülmüştür" denildi.