'Çalıkuşu'nun evi yıkılmak üzere

Türk edebiyatının tanınmış yazarlarından Reşat Nuri Güntekin'in ünlü ''Çalıkuşu'' romanının bir bölümünü yazdığı ve bir süre yaşadığı iki katlı ev, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

cumhuriyet.com.tr

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, yazar Reşat Nuri Güntekin'in Cami Kebir Mahallesi'ndeki 2 katlı evinin yıkılmak üzere olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Atabay, yazarın Çanakkale'ye babasının tayini üzerine 5,5 yaşında geldiğini, Güntekin'in ilkokula Tıflı Camisi'nin yanındaki İptidaiye Mektebi'nde başladığını belirtti.
Yazarın çocukluk yıllarının geçtiği kentten yine babasının tayininin çıkması nedeniyle ayrıldığını ifade eden Atabay, şöyle konuştu:

''Reşat Nuri Güntekin'in bir dönem yaşadığı, Cevatpaşa Mahallesi hastane bayırı mevkisindeki 2 katlı ev bugün bakımsız ve adeta yıkılmaya terk edilmiş durumdadır. Mülkiyeti Fransa'da yaşayan Tomruk Günalp ve Okan Günalp'e ait evi Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürlüğü kamulaştırarak restore etmek istedi ancak sahipleri kamulaştırma isteğini reddetti ve mahkeme aracılığıyla kültür müdürlüğünün talebini engelledi. Evin hali içler acısı, yıkılmak üzere. Yıkılmaya yüz tutmuş bu 2 katlı tarihi ev, yeniden hayat bulmayı bekliyor.''

Reşat Nuri Güntekin'in, ''Çalıkuşu'' romanının kahramanını çocukluğunun geçtiği Çanakkale'de yarattığını ifade eden Atabay, Çalıkuşu'nun Feride'sinin yazarın çocukluğunda ailece oturdukları ve daha sonra Çanakkale'ye geldiğinde kaldığı evde hayat bulduğunu bildirdi.

Güntekin'in evin bahçesindeki çitlembik ağacının altında komşu kadınlarla sohbetlerinin böylece ölümsüz hale geldiğini belirten Atabay, ''Reşat Nuri'nin Çalıkuşu adlı romanı Sakarya Savaşı sırasında attan düşerek yaralanan Mustafa Kemal Atatürk'ün bile acılarına merhem olacak kadar etkileyiciydi. Atatürk, Reşat Nuri'ye 'Cephede attan düşüp sakatlandığımda vaktimi sizin Çalıkuşu romanınızı okuyarak geçirdim. Romanın sayfaları ilerledikçe acıyı unuttum' demiştir'' diye konuştu.

Yazarın Türkiye'de en çok okunan ve bilinen romanı olan Çalıkuşu'nun bir bölümünü yazarken Çanakkale'de kaldığı ev, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilmek üzere kamulaştırılmış ancak evin sahiplerinden Mehmet Okan Günalp, kamulaştırmaya itiraz ederek mahkemeye başvurmuştu. Ev sahibinin restorasyonu kendisinin yaptırmak istemesi üzerine mahkeme heyeti 2007 yılında bu gerekçeyi yerinde görerek kamulaştırma kararını iptal etmişti.

Harap, kapı ve pencereleri tahta kalaslarla kaplı bina, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarındaki mimari üslupla yapılmış. Yazarın kaldığı 2 katlı ev, İl Özel İdaresi lojmanlarının karşısında bulunuyor.