Çağlayan'dan ilginç Anayasa benzetmesi

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek, "Türkiye ciddi manada özellikle de son 7 yılda kalıbını bedenini çok daha fazla genişletmiş bir yapıya kavuştu. Türkiye'nin 46 beden bir elbiseyle 54 bedene gelmiş bir bedende rahat etmesi mümkün değil" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği'nin(TürkMMMB) 8. Teknik Müşavirlik Kongresi gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmalarını TürkMMMB Yönetim Kurulu Erkan Şahmanlı, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Haluk Özdalga ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan yaptı.

Devlet Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin önemli değişim ve dönüşümden geçtiğini, gündemde olan Anayasa değişikliği nedeniyle birkaç rakamı gözden geçirdiğini söyledi.

Konuşmasında 31 yıllık makine mühendisi olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'nin o dönmede dünya pozisyonuna ve bu gün gelinen rakamlara bakıldığında "hakikaten böylemiydi denilebilen bir tabloyla" karşılaştığını ifade etti. 1980 yılında yeni iş hayatına girdiği dönemde 66 kilo olduğunu ve 48 beden elbise giydiğini anlatan Çağlayan, "Bu gün 54 beden elbise giyiyorum. Herkesin kendi hayatında yaşamış olduğu değişim, dönüşüm ve transformasyonu yaşıyorum. Böyle bir süre içinde Türkiye gerçekten önemli değişimler geçirdi. Türkiye ciddi manada özelliklede son 7 yılda kalıbını bedenini çok daha fazla genişletmiş bir yapıya kavuştu. Türkiye'nin 46 beden bir elbiseyle 54 bedene gelmiş bir bedende rahat etmesi mümkün değil" dedi. Çağlayan Türkiye'nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.


Çok kısa sürede sektöre vereceğimiz destekleri açıklayacağız

Çağlayan, "Çok kısa bir süre içinde sektörü vereceğimiz yeni destekleri açıklayacağız. Bu gün yaşanmış olan brokratik engellerin en az seviyeye gelmesi noktasında da arkadaşlara özellikle bu talimatları verdim. Bu konuda yapılan çalışmaları önümüzdeki birkaç gün içinde sizlerle paylaşacağım. Gelişmeye ve yurtdışına büyümeye müsait bir sektörsünüz" diye konuştu.


"Türkiye 80'li yıllardaki ihracatını 4 günde yapıyor"

1980 yılında Türkiye'nin toplam ihracatının 2.9 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan bu gün Türkiye'nin 1980 yılında yaptığı ihracatı 4 günde yaptığının altını çizdi. Yurtdışı müteahhitlik sektörünün 2000 yılında 750 milyon dolarlık işi bir yılda alırken küresel krizin olduğu 2009 yılında ise yaklaşık 19 milyar dolara yakın bir taahhüt elde etmiş olduğuna işaret eden Çağlayan, "80 ülkeye 160 milyar dolardan fazla alt ve üst yapı projeleri gerçekleştirmiş. Son 3 yılda ortalama her yıl 20 milyar dolar alt ve üst yapı işler almış olan bir sektörü sahip olmuşuz" dedi.


Irak'ın yapılanmasında Türkler önemli rol oynayacak

Türkiye'nin dış ilişkilerinde de çok ciddi bir değişim yaşadığını söyleyen Çağlayan, Irak başta olmak üzere birçok yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyleri oluşturmaya başladıklarını anlattı. Irakla yapılan yüksek düzeyli mutabakat zaptın toplantısında 48 mutabakat zaptının imzalanmış olduğunu ifade eden Çağlayan, bu imzalanan mutabakat zabıtlarından bir tanesinin de Türk müşavirlik, mimarlık ve mühendislik sektörünün Irak'ın yeniden yapılanmasında alacağı rolü çok net şekilde belirlenmesinin alt yapısını sağlayan bir anlaşma olduğunu ifade etti.


Türkiye bu sektörün değerini yeni anlıyor

Türkiye'nin müşavirlik, mimarlık, mühendislik pozisyonunun önemini yeni anlamaya başladığını ifade eden Çağlayan, Türkiye'de 2000'li yıllardan önce bu sektörlerinin kavramının çok fazla anlaşılmadığını, o zamanlar bu sektörlere harcanan paraların fuzuli bir gider olarak algılandığını söyledi.