'Cağ kebabı kimin?' tartışması Erzurumluları kızdırdı
Erzurum'un önemli damak zevklerinden biri olan cağ kebabı, son günlerde tadından çok hangi yöreye ait olduğu tartışmasıyla gündeme geldi. Artvin Yusufelili ustaların, "Cağ kebabı bizim" sözleri, Erzurumluları kızdırdı. Erzurumlu ustalar, Oltu Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusuyla 2009 yılında, coğrafi işaret tescil belgesi verildiğini ve bu nedenle cağ kebabının Erzurum yöresine ait olduğunu söyledi.
(DHA)
Artvin'in Yusufeli ilçesindeki ustaların, cağ kebabının
ilçeye ait bir tat olduğuna dair açıklaması, tartışmaları da beraberinde
getirdi. Oltu Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusuyla 2009 yılında coğrafi
işaret tescil belgesi verilen cağ kebabını Artvinlilerin sahiplenmesine
Erzurum'daki cağ kebabı ustaları ve kent sakinleri tepki gösterdi.
Cağ
kebabının mucidi olarak anılan işletmeci Kemal Koç, eşsiz lezzetin Osmanlı'dan
kalma olduğunu belirtti. O dönemlerde evlerde, köylerde, yol üzerlerinde yapılan
bir kebap olduğunu, ancak cağ kebap ismi ile anılmadığını belirten Koç, "Cağlara
'bizo' derlerdi. Ben 1982 yılında 4 masa ile bu işe başladım. İş yerinin
camlarına 'Meşhur Tortum kebabı cağlı' yazdım. Yani tabakla değil de cağlarla
veriliyor anlamına gelirdi. Müşterilerin cağ kebap talebi arttı, salonu
büyüttük. O dönem hiçbir ilde cağ kebabı satışı yoktu. 3 yıl içerisinde bunu
meşhur ettim, yaydım. Tortum, Oltu, Olur, Şenkaya, Yusufeli 'bizim' diyor.
Doğruyu söyleyelim hepimizin kebabı. Dedelerimizden kalma ama bunu meşhur eden
benim. Cağ kebap ismi yoktu. Ben cağlı yazdım. Şimdi herkes sahip çıkıyor. Kimin
en iyi yaptığını müşteri bilir. Biz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Kemal
Kılıçdaroğlu'na, Meral Akşener'e, Numan Kurtulmuş'a yedirdik. Başka kebapçı
yoktu hep bize geliyorlardı. Biz dünyaya yaydık. Benim ustalardan biri Çin'e
gitti. Şimdi oradaki Türkler gelip, buradan ustayı alıp götürüyorlar. 5-6 ay
öğreniyor, sonra ustayı gönderiyor. Erzurum'da şimdi 55 cağ kebapçı var" diye
konuştu.
Cağ kebabının çok özel bir lezzet olduğunu bildiren işletmeci
Muammer Tanhaş ise, "60 yaşındayım, ben kendimi bildiğimden beri Erzurum'da
Tortum cağ kebabı diye anılıyordu. Oltulular tescilini yaptı ama Oltu da zaten
Erzurum'un ilçesi. Eskiden köylerde toplanırlarmış ahbaplık yapanlar kuzuyu,
koyunu kesermiş, ağaç dallarında pişirirlermiş. Kemal Bey bunu Erzurum'a
getirmiş, ticarileştirmiş, reklamını yapmış. Biz Tortum cağ kebabı diye duyduk
40 senedir. İyi bir cağ kebabı olması için süreci şöyle işliyor. Hayvan
kesildikten sonra bir gün dinlendirilir. Daha sonra tamamen sinirleri
temizlenir. Soğan, karabiber ve baharatıyla terbiyesi yapılır. Soğuk hava
deposunda biz 3 gün dinlendiriyoruz. Beklettikten sonra şişe takıp, müşteriye
sunuyoruz" dedi.
Erzurum'da yenilen cağ kebabının tadının hiçbir yerde
olmadığını söyleyen müşteriler de, cağ kebabının Erzurum'a ait olduğunu, başka
yerde bu tadı almanın mümkün olmadığını söyledi.