'Çadırkentler Türkiye topraklarında değil mi?'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Suriyeli sığınmacıların bulunduğu çadırkentlere CHP milletvekillerinin alınmamasına ilişkin, ''Bu çadır kentler Türkiye Cumhuriyeti topraklarında mı değil mi?'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

CHP MYK Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, genel merkezde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilere MYK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun başkanlığındaki bir heyetin, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town kentinde, 30 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde yapılacak Sosyalist Enternasyonel'in 24. Kongresi'ne katılacağını belirten Koç, burada gençlik ve kadın kollarından temsilcilerin de yer alacağını söyledi.

Kongrede başkan yardımcıları ve genel sekreter seçiminin yapılacağını, Sosyalist Enternasyonel'in tüzüğündeki değişikliklerin karara bağlanacağını aktaran Koç, Kılıçdaroğlu'nun da ''Küresel Ekonomide Ekonomik Krizden Çıkış Yolları'' üzerine bir konuşma yapacağını, Sosyal Enternasyonel'in ayrıca demokrasinin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması, barışa giden yolların açılması, yeni bir uluslararası dayanışma kültürünün oluşturulması konularının değerlendirileceğini anlattı. Koç, bir soru üzerine, Kılıçdaroğlu'nun, büyük bir ihtimalle Sosyalist Enternasyonel'in başkan yardımcılıklarından birine getirileceğini ifade etti.

CHP MYK Sivas'ta toplanacak

Koç, 4 Eylül'ün Sivas Kongresi'nin yıl dönümü olduğunu, siyasi tarihçiler tarafından da bu tarihin CHP'nin ilk kongresi olarak adlandırıldığı anımsatarak, CHP'nin bu yıl 4 Eylül'ü Sivas'ta kutlayacağını ve CHP MYK'nın Sivas'ta toplanacağını belirtti. Haluk Koç, 9 Eylül'ün de hem İzmir'in kurtuluş, hem de CHP'nin kuruluş tarihi olduğunu hatırlatarak, o gün de Parti Meclisi'nin Ankara'da toplanacağını kaydetti.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, büyük zafere giden yolun başlangıç tarihi olan 26 Ağustos'ta Afyonkarahisar'ı dolaşarak, bugünün koşullarında yeni bir bağımsızlık mücadelesi verilmesinin gereğinin altını çizen bir gezi yaptığını ifade eden Koç, ''Bugün yeniden bağımsız Türkiye mücadelesi, inanın Türkiye'nin önünde, özellikle CHP'nin önünde en önemli siyasi görev maddesi olarak bulunuyor. Tüm yaşadıklarımızı biraraya getirdiğimizde...'' diye konuştu.

 

'Çadırkentlerde neyi saklıyorsunuz?'

Suriyeli sığınmacıların bulunduğu çadır kentlere CHP'li milletvekillerinin alınmamasına da değinen Koç, şunları kaydetti: ''Bu çadırkentler Türkiye Cumhuriyeti topraklarında mı değil mi? Yoksa orası şu anda operasyonel işbirliğine gitmeye çalıştığınız ABD'nin, bu projenin başından itibaren uygulamaya koyduğu bir üs bölgesi mi? Bunun açıklığa kavuşması gerekiyor. Eğer Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında ise Türkiye Cumhuriyeti'nin milletvekilleri oraya nasıl giremezler, nasıl alınmazlar, bunun hükümet tarafından açıklanması gerekiyor. Neden saklıyorsunuz? Neyi saklıyorsunuz? Neyi gözlerden ırak tutmaya çalışıyorsunuz? Neyi maskelemek istiyorsunuz? Yani orada hakikaten iddia edildiği gibi Hatay sokaklarında, Samandağ'da, Yayladağ'da dolaşan, dünyanın neresinde kafalarına göre bir cihat icat edeceklerse oraya koşan bir takım sakallı militanların orada konuşlandıklarından mı, orada eğitim aldıklarından mı, orada lojistik olarak desteklendiklerinin açığa çıkmasından mı çekiniyorsunuz? Nedir saklınız, gizliniz? Orada yasa dışı işler var mı? Türkiye'nin ulusal hukukunu zedeleyecek boyutta eylemler var mı?''

Birtakım terör örgütü El Kaide militanlarının Suriye'de öldüklerini aktaran Koç, ''Bu kamplarda bunlara benzer El Kaide militanları var mı yok mu? Değişik istihbarat servislerinin elemanları buralarda var mı yok mu?'' sorularını yöneltti.

'Aç kapıları da görelim kardeşim'

Türkiye'nin her türlü insani yardımı yapmasından yana olduklarını belirten Koç, ''Bu bizim görevimiz, insani görevimiz. Ama olayın içinde başka işler var. Bunu söylüyoruz. Sayın Dışişleri Bakanı 'Gidin görün orayı' diyor. Aç kapıları da görelim kardeşim. Yani 40 tane CHP milletvekili zor kullanarak mı girsin'' ifadesini kullandı.

''Hükümet bir konuda rüzgar ekti, şimdi Türkiye fırtınayı biçmeye hazırlanıyor'' diyen Koç, Türkiye'de yerleştirildikleri yerlerde vatandaşlarla sorun yaşayan 100 kadar Suriyeli ailenin farklı şehirlere gönderileceğini savundu. Bu kişilerin ''Alevi nüfus açısından hassas görülen 7 il dışındaki'' yerlere naklinin uygun görüldüğünü kaydeden Koç, böyle bir tanımlamanın ayrımcılık olduğunu belirtti.
 

MHP'nin dokunulmazlıklarla ilgili teklifi

''AKP'nin yeni yol arkadaşı'' olarak tanımladığı MHP tarafından, dokunulmazlıklar konusunda bir teklifi olduğunu hatırlatan Koç, ''Biliyorsunuz, anayasa değişiklik teklifi için belli bir sayı gerekiyor. MHP'nin böyle bir sayıya ulaşması söz konusu değil. Ama her halde ana yapıya, yani AKP'ye güvenerek bunu planlıyor ve tüm milletvekillerini desteklemeye çağırıyorlar ifadelerinde. Hamaset kokan bir takım ifadeler'' dedi.

Haluk Koç, sözlerine şöyle devam etti: ''Önce MHP, neyin ne olduğunun farkında değil. Şu anda İstanbul Milletvekili Engin Alan neden tutuklu? MHP İstanbul Milletvekili Sayın Engin Alan neden tutuklu? MHP'nin bundan haberi var mı? Anayasanın 14. maddesinden haberi var mı? Neyin peşinde koşuyor? Kendi milletvekilinin durumundan haberi olmayan bir partinin, günlük olayların ağırlığına göre, duyarlılıktan parsa toplamaya dönük talepleri...''

CHP'nin 2002 yılından bu yana kürsü dokunulmazlığı hariç hırsızın da fesatçının da ihaleye fesat karıştıranın da irtikapçının da teröre bulaşanın da dokunulmazlığın ardına sığınmaması gerektiğini savunduğunu belirten Koç, ''Sadece kürsü dokunulmazlığı, kürsü sorumsuzluğu... Onun dışında milletvekilleri sade yurttaş olmak zorundadır, yasaların önünde eşit olmak zorundadır" dedi.

Koç, ''MHP bu süreçte kapınızı çaldığında tavrınız ne olur?'' sorusu üzerine, ''CHP'nin tavrı çok net ve açık. Gelin sade yurttaş gibi olalım. Çekinmeyin. Özel yetkilere gerek yok. Bunu başından beri söylüyoruz. Gelin, sadece kürsü dokunulmazlığı... Varsa yüreğiniz gelin'' yanıtını verdi.