Cadı avı sürüyor... Önce ihraç et, sonra suç uydur

İBB’deki işinden edilen Nail Güler’in sosyal medyadaki paylaşımları gerekçe olarak mahkemeye sunuldu.

Zehra Özdilek

Kanun Hükmünde Kararname ile geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki (İBB) görevinden ihraç edilen TMMOB’un eski yönetim kurulu üyesi ve Harita ve Kadastro Mühendisi Nail Güler’in ihraç gerekçesi İBB Teftiş Kurulu Başkanlığınca hazırlanan ‘Personel Değerlendirme Formu’nda sosyal medyadaki paylaşımları gösterildi. Güler, “Bizi açığa aldıklarında gerekçesini bilmiyorduk. İdare Mahkeme’ne dava açtık darbe günü yaptığım paylaşımları savunma olarak göndermişlerdi. Öyle bilgi edindik. Bir suç isnat edemedikleri için en son o gerekçeyi sonradan oluşturuyorlar. Sayfada da duruyor paylaşımlar. Darbe eleştirisi ve uyarılar darbe destekçisi gibi değerlendirildi” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Planlama Müdürlüğü’ndeki görevinden ihraç edilen Nail Güler’in sosyal medyadaki “komedi belli oldu”, “gaza gelmeyin”, “demek ki neymiş demokrasi gerekliymiş” paylaşımları gerekçe olarak mahkemeye sunuldu.

‘Komisyona başvuracağım’

Güler, sosyal medya paylaşımlarının uydurulmaya çalışılan bir gerekçe olduğunu belirterek, “Ben uzun yıllar TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası değişik kademelerde görev yaptım... Benim görev aldığım dönemdeki süreç TMMOB’un en etkin ve iktidarla karşı karşıya geldiğimiz bir döneme rast geliyor. Bizim değişik yerlerde yaptığımız basın açıklamaları, konuşmaların tümü birikmiş. Bunlara dayandıramadıkları için bu facebook paylaşımları gerekçe olarak yazdılar. Tüm hukuki yolları denedik reddedildi. Şimdide komisyona başvuru hazırlığındayım” diye konuştu.

AİHM’ye gidebilirler

Güler’in avukatı Mahir Ay, müvekkilinin sosyal medyada yazdığı söylemlerinin sanki darbe yanlısıymış gibi İBB tarafından tutanak altına alındığını dile getirerek “Önce görevden uzaklaştırıp sonrada KHK ile ihraç kararı verdiler. Uzaklaştırma için İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Daha sonra ihraç edildiği için ‘karar vermeye yer olmadığı’ dair mahkeme karar verdi. Daha sonra ihraç için dava açtık, 15 gün öncesine kadar mahkemenin gerekçeli kararı geldiğinde davayı mahkeme reddetti. Davayı bir üst mahkemeye taşıdı” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin başvurlarını ‘iç hukuk yolları tüketilmediği’ gerekçesiyle reddettiğini belirten Ay, “Uzaklaştırma kararı içinde İdare Mahkemesi, ‘Kovuşturmaya yer olmadığına, dosyanın OHAL komisyonuna gönderilmesine’ diye karar verilmiş. Müvekkilim demokrasi yanlısı, darbe karşıtı söylemleri sosyal medyada mevcut zaten. Sanki darbeyi destekliyormuş gibi bir tutanak düzenlemiş ve işine son verildi. İç hukuk yollarını tükettikten sonra AİHM’e başvurmayı düşünüyoruz” diye konuştu.