Buzullar hızla eriyor
Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Butan'dan geçen 2400 km uzunluğundaki Himalaya dağ zincirinin Keşmir'in Hindistan bölümündeki buzulları kaygı verici hızda eridiği bildirildi.
cumhuriyet.com.trHindistan'ın Cammu-Keşmir eyaletinin başkentinde açıklanan bir raporda, hava sıcaklığının artmasının buzulları hızla erittiği belirtildi.
Srinagar'da pazartesi başlayan ve çarşambaya kadar sürecek olan, iklim değişikliğini konu alan toplantı sırasında açıklanan 3 yıllık araştırmanın sonucu olan raporda, bölgenin en yüksek buzulu Kolahoi'nun 30 yılda çok hızlı eridiği kaydedildi.
Keşmir üniversitesi jeoloji bölümünde öğretim üyesi ve araştırmayı yöneten Shakil Ramsso, Kolahoi buzulunun her yıl 0.08 kilometrekare gerilediğini belirterek, bu hızın kaygı verici olduğunun altını çizdi.
Raporda, Keşmir'deki küçük buzulların da aynı şekilde eridiği ve nedeninin, Keşmir'de kışın hava sıcaklığının son 100 yılda 1.1 derece artmasından kaynaklandığı vurgulanıyor.
Araştırmada, hava sıcaklığının yanı sıra "Asya'nın İsviçresi" olarak nitelendirilen Keşmir'de kar yağışının son on yılda gözle görülür biçimde azaldığı ve bu durumun da erimeyi hızlandırdığı belirtiliyor.
Uzmanlar, düşen karın donmaması ve sert buz kristallerine dönüşmemesinin, buzulların daha hızlı erimesine yol açtığını kaydediyor. Britanya'daki Cambridge üniversitesinde uzman Sally Dotre, buzulların hızla erimesinin Keşmir ve Pakistan'daki nehirlerin su seviyesini şimdiden tehlikeli şekilde etkilediğini söyledi.
Uzmanlar, Keşmir'in Hindistan bölümündeki nehirlerdeki su seviyesinin son 40 yılda, üçte iki azaldığını ifade ediyor. Himalaya dağ zincirinin buzulları, Asya'nın 9 büyük nehrini besliyor.