'Buzlu yolda eller cepte yürünmemeli'
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Cevdet Kesemeli, ''Ellerin cepte olduğu bir yürüme şeklinde, dengenin kaybedilip yere düşülmesi halinde ciddi yaralanmalara, hatta ölümlere neden olabilir'' dedi.
cumhuriyet.com.trKocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Cevdet Kesemeli, kış aylarında oluşan buzlanmanın araç sürücülerine olduğu gibi yolda yürüyen yayalara da zor anlar yaşattığını söyledi. Buzlu yolda yürüyen yayaların dikkatli olmamalarının ciddi yaralanmalara neden olabileceğini vurgulayan Kesemeli, alınacak bir kaç önlemle bu olumsuzlukların önüne geçilebileceğini anlattı.
Yayaların öncelikle buzlu yolda yürürken en önemli denge unsuru olan ellerini ceplerine sokmaması gerektiğini aktaran Kesemeli, ''Ellerin cepte olduğu bir yürüme şeklinde, dengenin kaybedilip yere düşülmesi halinde başı koruyacak bir unsur olmadığından ciddi yaralanmalara, hatta ölümlere bile neden olabilir. Bu nedenle eller sürekli dışarıda olacak şekilde yürünmelidir'' diye konuştu.
Buzlu yolda düşmemek için giyilecek ayakkabının iyi seçilmesi gerektiğini kaydeden Kesemeli, şöyle konuştu: ''Karı tutabilecek ve buzda da kayganlığı azaltabilecek ayakkabılar seçilmelidir. Buzla temas ettiği zaman kaymayacak ayakkabı gerekir. Yumuşak kauçuklu dediğimiz ayakkabılar tercih edilmelidir. Yayalar sert lastikli ayakkabılardan kaçınması gerekir. Çünkü sert lastikli ayakkabılar buzla teması azaltacak ve kayganlığı arttıracaktır. Ancak yumuşak kauçuklu ayakkabılar buzla ve kaygan zeminle teması arttırdığı için kayganlık oranı azalır''
Ayaklarınız ıslansa da karlı bölgeden yürüyün
Yayaların dengesiz yürüme şekillerinin de düşmelere ve kaymalara neden olacağını belirten Kesemeli, şu önerilerde bulundu: ''Yolda yürürken büyük adımlar yerine küçük adımlarla yürünmelidir. Yürürken acele edilmemelidir. Özellikle yaşlılar dikkat etmelidir. Onlardaki görme ve nörolojik sorunlar dengelerini sağlayamamalarına neden olmaktadır. Bunlarda aynı zamana kemik erimeleri vardır. Bu nedenle bunlar düştüklerinde daha büyük sorunlarla karşılaşıyorlar. Yaşlılar bu tür durumlarda zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları, çıkmaları halinde dikkatli olmalı ve baston kullanmaları gerekmektedir. Kar ve buzlu ortamın bir olduğu yerlerde ayaklar ıslanacak endişesiyle daha kuru olan buzlu ortamın seçilmesi hatalıdır. Oysa daha yumuşak ve kayma riski daha az olan karda yürümek, sakatlanma olasılığını azaltacaktır. ''