Buzdolabı ile fırın küs bu akşam yemek yok
Silikon Vadisi merkezli 47 yıllık teknoloji merkezi Parc’ın Türk CEO’su Tolga Kurtoğlu, yapay zekânın geleceğini anlattı: İşlerimize talip olacaklar. Hükümetler buna hazırlanmalı
NECDET ÇALIŞKANGünlük hayatımızda kullandığımız ilk kişisel bilgisayardan, lazer yazıcıya, ethernetten (bilgisayarlar arasında bağ kurma), mouse’a binlerce buluşun dünyada ilk ortaya çıktığı Ar-Ge merkezi olan Parc’a bu yılın başından itibaren üst yönetici (CEO) olarak atanan Türk bilim insanı Dr. Tolga Kurtoğlu, yapay zekâ teknolojilerinin geleceğini değerlendirdi. 1970 yılında Xerox çatısı altında kurulan Parc’ta sağlık sektörü, akıllı şehirler, dijital imalat ve işletmelere yönelik yaptıkları yapay zekâ çalışmalarını aktaran Kurtoğlu, “Bulaşık deterjanından şişeye, hayatımızdaki tüm ürünlerin birbiri ile iletişim kurduğu bir dünyaya gidiyoruz. ‘Bu gece dışarda yemek zorundayız, hayatım. Çünkü buzdolabı ile fırın birbiri ile konuşmuyor!’ sohbetlerine hazırlıklı olmalıyız” dedi.
‘İşsiz kalmamak için işbirliği şart’
Gelişen teknolojilerle ‘veri’nin (data) çığ gibi büyüdüğünü söyleyen Kurtoğlu’nun yapay zekanın geleceğiyle ilgili değerlendirmeleri şöyle:
* Buzdolabındaki balık bozuluyor. Bugün fırında balık yapsan, iyi olur’ diyen tavsiye sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Çünkü bir dünya data var. Ama asıl kritik olan bu datadan değer yaratmak ve bunu kimin yapacağı?
* Yapay zekâ nedeniyle imalat, ziraat, taşımacılık ve depoculuk sektörleri kayba uğrayacak. Ancak yapay zekâ ne kadar gelişirse gelişsin, otomasyonda her zaman bir sınırı var ve gelecekte insan ile makinelerin işbirliği şart.
* Yakın gelecekte insanların yaptığı birçok işi robotlar yapacak. Robotlar herkesi işsiz
bırakmayacak, ancak belli başlı sektörlerde işgücü istihdamını yüzde 70’lere ulaşan oranlarda azaltacak. Hükümetler ve şirketlerin bu duruma şimdiden hazırlanmalı.
GENÇ CEO
Tolga Kurtoğlu, 1976 Ankara doğumlu. İzmir’de büyüdü, babası subay. ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu. Carnegie Mellon Üniversitesi’nde master, Texas Üniversitesi’nde doktora yaptı. Dell ve ardından NASA’da çalıştı. 2010’da araştırmacı olarak girdiği Parc’ın 2017 Ocak ayında CEO’su oldu.