"Buz" gibi ölçüm yapıyor!
ABD'li bilim insanları, buzdağlarının bağlı oldukları buz şelflerinden ne zaman, hangi büyüklükte ve ne kadar hızlı koptuklarını tahmin edebilen bilgisayar programı geliştirdi.
cumhuriyet.com.trVar olan bilgisayar programlarının bu konuda veri elde etme yönündeki yetersizliğinden yola çıkan Richard Alley yönetimindeki Pennsylvania Devlet Üniversitesi uzmanları Antarktika ve Grönland’daki 20 buz şelfinin kalınlığını, erime hızını ve bunlardan parça kopma olasılığını ölçtü.
“Bir şey bir yerden koptuğu ya da düştüğünde çok farklı sonuçlar doğurabilir. Örneğin kahve fincanı düştüğünde bazen kırılır, bazen çatlar, bazen de hiçbir şey olmaz. Isınmanın buz şelflerine etkisi de sonucu böyle zor tahmin edilen bir olguydu. Geliştirdiğimiz program sayesinde, buz şelfindeki kopmanın zaman ve büyüklüğünü tahmin edebiliyoruz” diyen Alley, kopma ve erime sürecini anlamanın küresel ısınmayla mücadelede de önemli bir rolü olacağının altını çizdi.
Antarktika ve Grönland’da tüm buz kütleleri eridiği takdirde deniz seviyelerinin 60 metreyi aşkın ölçütte yükseleceğini anımsatan Alley ve arkadaşlarının çalışmalarına ilişkin makale “Science” (Bilim) dergisinde yayımlandı.