Büyüme yok

Türkiye’de risk algısının tüketiciler arasında öncelikli olmadığını belirten Axa Sigorta Üst Yöneticisi Yavuz Ölken, ekonomik gelişmelerin de bu tür sorunları büyüttüğünü vurguladı.

Serhat Alıgil

Sigorta sektöründe yılın ilk 6 ayında yüzde 19 artışla 33.2 milyar liralık prim üretildi. Ancak, Axa Sigorta Üst Yöneticisi (CEO) Yavuz Ölken sigorta pazarındaki güncel gelişmeleri anlamak için bugün sadece primlere bakarak değerlendirme yapmanın yanıltıcı olacağını vurguladı.
Sektörde 6 aydır büyüme olmadığını, prim artışlarının esas olarak enflasyondan kaynaklandığını ifade eden Ölken, “Bazı tarifelerde ise zorunlu artışlar görüldü. Ayrıca dövize bağlı poliçelerde de kur nedeniyle primler arttı” dedi. Ölken şöyle devam etti:

Şeffaf tartışma
“Müşteri sayısı büyümüyor. Örneğin lokomotif sigortalardan olan kaskoda yüzde 10 düşüş var. Kaskoda yenileme oranı da yüzde 70’lerde. Sistem dışına çıkıyor insanlar. Risk algısı insanlarda öncelikli değil. İlk vazgeçilen alan sigorta oluyor. Özellikle bireysel sigortalarda daha çok sızıntı var. Ticari ve kurumsalda ise sızıntı az. Bütün bunları daha şeffaf şekilde tartışabilmek lazım. Penetrasyon kaskoda yüzde 25-26, konutta yüzde 27-28, DASK’ta yüzde 50. Sigortalı sayısını artırmalıyız. Verimli bir altı ay olmadı. Ekonomik gelişmeler de bu tür sorunların hızını artırdı. Sektör olarak kendimize de bakmalıyız. Biz buna hazır mıydık, maliyetler konusunda yeterince önlemler aldık mı diye sorular sormalıyız. Bugünlerde ise yavaş yavaş toparlanıyoruz. Verimlilik öne çıkmaya başladı. Optimum fiyatlar oluşacaktır.”

Standart tazminat
Sektörün güncel tartışmalarına ilişkin görüşlerini de açıklayan Ölken, zorunlu trafik sigortasıyla ilgili dikkat çekici değerlendirmeler yaptı. “Maliyet artışını bertaraf etmek önemli” diyen Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuyu hem sektör içinde hem otoriteyle konuşuyoruz. Bedeni hasar, destekten yoksun kalma gibi konularda standardizasyonu henüz yakalayamadık. Mahkemelerden hâlâ farklı kararlar çıkıyor. Bu yıl sonuna kadar bu konuda bir hamle geleceğini tahmin ediyoruz. Tazminatlarda bir standart olmalı. Hesap metodolojisi yok henüz. Sektör olarak bununla ilgili tekliflerimizi Sigorta Genel Müdürlüğü’ne sunduk. Değer kaybında da bir standart oluşmadı. Bu tür düzenlemeler tamamlandığında zorunlu trafik sigortası öngörülebilir bir pazar olacak. İyi kötü sürücü ayrımı da daha iyi yapılmalı. Mutlaka serbest tarifeye de yönelmeliyiz.”
Ölken ayrıca, 11. Kalkınma Planı’na da giren sigorta sektörüyle ilgili bir üst yapıyı desteklediklerini, tüm paydaşların bir arada olduğu bir yapıya ihtiyaç olduğunu belirtti.

‘Yaşayan müşteri’ sayısı 2.5 milyon

Axa Sigorta’nın, sektörün içinden geçtiği bu zorlu döneme iyi bir hazırlıkla başladığını ve bunun sonuçlarını da aldıklarını anlatan Yavuz Ölken, güçlü bölge, mutlu acente ve mutlu müşteriyi ilke edindiklerini söyledi. Maliyetleri de aşağı çektiklerini belirten Ölken, şu bilgileri verdi: “Bu nedenle daha çok tercih edilir hale geldik. Yangın ve kaskoya odaklandık. Tamamlayıcı sağlıkta çok iyi durumdayız. 700 sağlık merkeziyle anlaşmalıyız. 2 saatte bir güncellenen verilerle çalışıyoruz. 8 ayda 40 şehir gezdik. 2.5 milyon yaşayan müşteriye ulaştık. Prim artışında yıllık hedefimiz ise yüzde 21. Teknik kârlılığımız da iyi olacak.”

Fırsatlara bakıyor
Axa’nın bireysel emeklilik (BES) ve hayat pazarındaki düşük pazar payını da değerlendiren Ölken, şu yorumu yaptı: “BES’e geç başladık ama otomatik BES’te iyi durumdayız. Hayat tarafı da öyle.” Büyüme konusunda organik büyümenin yanında inorganik fırsatlara da baktıklarını açıklayan Ölken, ancak bu konuda rasyonel davrandıklarını söyledi. 
Ayrıca sektörün büyümesi için topluma sigortayı doğru anlatmanın çok önemli olduğunu hatırlatan, kendilerinin de bu konuya büyük önem verdiğini kaydeden Ölken, “Bu konuda çalışmalarımız ilgi görüyor. Örneğin sosyal medyadaki tanıtım filmlerimizi 15 ayda 100 milyon kişi izledi” dedi. Axa Sigorta ilk 6 ayda yüzde 24 artışla 2 milyar liralık prim üretti.