Büyük patlamanın sesi bulundu: Higgs parçacığı kadar önemli bir keşif
ABD'li bilim adamları, evrenin oluşumuna dair Big Bang (Büyük Patlama) kuramını destekleyecek sıra dışı bir kanıt bulduklarını açıkladılar.
cumhuriyet.com.trAraştırmacılar, 14 milyar yıl önce, her şeyin oluşmasından sonra saniyeler içinde uzayın hızla genişlemesiyle gökyüzüne bırakılan sinyali bulduklarına inanıyorlar. Evrenin kökenleriyle ilgili bu büyük keşifle evrenin daha saniyenin trilyonda birinden daha kısa süre önceki haline pencere açılmış oluyor.
BICEP2 isimli proje üzerinde çalışan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden uzmanlar tarafından açıklanan keşfin, Güney Kutbu'ndaki bir teleskop yardımıyla yapıldığı belirtiliyor.
Gravitasyonel dalgalar, Albert Einstein'in genel görelilik kuramı çerçevesinde, evrenin nasıl oluştuğuna dair anlayışımızdaki önemli bir boşluğu dolduruyor. Zaman ve uzam içerisinde yol alan dairesel hareketler, Big Bang'in ilk sarsıntıları olarak olarak tanımlanıyor. Dalgaların saptanması, kuantum mekaniğiyle genel görelilik arasındaki integral bağlantıyı oluşturuyor.
Araştırmayı yapan ekibin lideri John Kovac, “Bu sinyalin saptanması, kozmolojinin en önemli amaçlarından biriydi” diyor.
Araştırma çerçevesinde teleskop, galaksinin dışında, çok az ekstra galaktik materyalin bulunduğu bir bölge hedeflendi. Arkaplandaki kozmik mikrodalganın gözlemlenmesiyle, küçük dalgalanmalar, evrenin başlangıç aşamasıyla ilgili ipuçları verdi.
Büyük Patlama'dan 380 bin yıl sonra evrende dolaşan gravitasyonel dalgalar, teleskopla saptandı. Büyük Patlama'dan hemen sonra evren sıcak partiküller halindeydi. Partiküllerin atomları, daha sonra yıldızları ve galaksileri oluşturmak için soğuması için geçen süre 380 bin yıldı.