'Büyük diplomatik bir kavga tetiklendi'

İngiliz medyası, York Düşesi Sarah Ferguson'a 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenmesi olayında suçlamaların neden üç yıl sonra geldiğini sorgularken, "Türk savcılar, Ferguson'un ifade alınmasını reddeden İngiltere'den şikayetçi", "Düşes endişe duymuyor", "Sürpriz gelişmeler olabilir", "Film, büyük diplomatik bir kavgayı tetikledi" görüşlerine yer verdi.

cumhuriyet.com.tr

İngiltere Kraliçesinin oğlu Prens Andrew'in eski karısı York Düşesi Sarah Ferguson'a 2008 yılında ITV kanalı için Saray'daki bir çocuk yurdunu gizlice filme çekmesi nedeniyle 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenmesi İngiliz basınında büyük yankı buldu. İngiliz medyası, "Düşes ve Kızları: Gizli Misyonları" isimli belgesel gerçekleştiren düşese yönelik suçlamaların neden üç yıl sonra geldiğinin belirsiz olduğuna dikkat çekerken, "Türk savcılar, Ferguson'un ifade alınmasını reddeden İngiltere'den şikayetçi", "Düşes endişe duymuyor", "Sürpriz gelişmeler olabilir", "Film, büyük diplomatik bir kavgayı tetikledi" yorumunu yaptı.

'Düşes endişe duymuyor'

Independent gazetesi, "Sarah Ferguson kimsesiz çocuklara zulmü belgesel yapmak için Türkiye'ye gitmişti. Şimdi cezaevine geri gelmesi isteniyor" diye yazarak, düşes için istenen 22 yıl hapis cezasının muhtemel olmadığını İngiltere ve Türkiye ararsında suçlunun ülkesine iade edilmesi anlaşması olmasına rağmen savcıların soruşturma için yardım başvurusunun İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından ulusal güvenlik gerekçesi ile reddedilmesinden şikayetçi olduğunu savundu. Gazeteye göre, düşesin sözcüsü suçlamalar hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak Independent'a konuşan düşesin yakın çevresi düşesin endişe duymadığını söyledi.

'Sürpriz gelişmeler olabilir'

İngiliz medya kuruluşu BBC, Ferguson'un yorum yapmadığını ancak BBC'nin kıdemli muhabiri Peter Hunt'a göre, düşese yakın bir kaynak sürpriz gelişmeleri vurguladı. Düşes için en üst sınırdan ceza istendiğini kaydedilen habere göre, düşesin sözcüsü James Henderson, Sarah Ferguson'un her zaman hem İngiliz hem de Türk yetkililerle tam işbirliği yaptığını söyledi.

BBC, "Aynı zamanda Türk hükümetinin düşesi Türkiye AB üyesi olmaya çalışırken bir karalama kampanyasına dahil olmakla suçladı. Ancak aynı zamanda program için Romanya'daki yetimlerin de filmini çeken düşes, politik olmadığını ve sadece bir anne olarak gittiğini ve cesaretle filme bağlı kaldığı için mutlu olduğunu söyledi" ifadelerini kaydetti.

Düşese yönelik suçlamaların neden üç yıl sonra geldiğinin belirsiz olduğu ve henüz mahkeme tarihinin olmadığını belirten BBC, Türkiye'nin düşes için yasal iade isteyip istemediğinin de bilinmediğini ifade etti.

'Düşesin belgeseli İngiltere yasalarına göre suç değil'

Daily Telegraph, Türkiye'nin düşesi ülkenin imajını lekelemek ile suçladığını belirterek, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın dün Türkiye'den hukuki yardımlaşma talebi geldiğini onayladığını ancak işbirliği yapıp yapmayacakları konusunda bilgi vermediğini ileri sürdü.
Gazeteye göre kaynaklar, düşesin yaşadığı olayın İngiltere yasalarına göre suç sayılmadığını ve bu nedenle Düşesin iade edilmesinin olası görünmediğini söylerken, düşesin sözcüsü James Henderson, düşesin Türk yetkililer tarafından bilgilendirilmediğini vurguladı. Daily Telegraph da, Türk yetkililerin Düşesi karalama kampanyasının bir parçası olmakla suçladığını ancak düşesin, politik olmadığını söylediğine dikkat dekti.

'Belgesel büyük diplomatik bir kavgayı tetikledi'

The Guardian, Sarah Ferguson'un 2008'de bu filmi çekmesine ilişkin Türk politikacıların, Türkiye'nin AB sürecini raydan çıkarmak için karalama olduğunu söylediğini yazarak, "Türkiye ile büyük bir diplomatik bir kavgayı tetikleyen" bu belgeselin detaylarına yer verdi. Belgeselin yayınlandığı ITV kanalının yorum yapmayı reddettiğini ancak Türk yetkililerin iletişime geçmemesini anlamadıklarını belirten gazete de, Türk yetkililerin neden üç yıldan daha fazla bir süre geçtikten sonra suçlamaları başlattığının belirsiz olduğunu vurguladı.