Bütçeyi dakikasında deldiler
2015 bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilirken, AKP son dakikada yine çok sayıda değişiklik yaptı.
Mustafa Çakır/ CumhuriyetTBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan önceki gün geçen 2015 Bütçe Yasa Tasarısı, AKP’lilerin önergeleriyle “delindi.” Yapılan değişiklikle, hükümet, “kamudaki araç saltanatına sınırlama” getirilmesinden vazgeçilirken, kamu araçlarının “makam aracı”na dönüştürülmesinin yolu açıldı.
Komisyonun son gününde önce Maliye Bakanlığı bütçesi ardından da 2015 bütçesinin maddeleri ele alındı. Bakanlığının bütçesinin görüşülmesinin ardından milletvekillerinden gelen soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili soruya verdiği yanıt dikkat çekti. Daha önce Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetini 1 milyar 370 milyon lira olarak açıklayan Şimşek, milletvekillerinin saray için getirilen ağaçlar da dahil olmak üzere ne kadar ithalat yapıldığına ilişkin soruları üzerine, yapılan ithalatlar konusunda bilgisi olmadığını savundu. Şimşek’in, “Bunlar yazılıp, çizilen birtakım iddialardır. İlgili merciye sorarsınız oradan cevap alırsınız. Maliye Bakanlığı olarak peyzajla ilgili detaylara vakıf değiliz” demesi dikkat çekti.
Milyonlarca aday açıkta!
Şimşek, kamuda hangi kuruma ne kadar atama yapılacağının ocak ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda belirleneceğini söyledi. Şimşek, 15 bin öğretmen atamasının da tüm kamuya yapılacak 40 bin atamanın içerisinde yer aldığını belirtti. Bu durumda geriye 25 bin kadro kalıyor. 2014 yılında 3.5 milyon adayın KPSS’ye girdiği düşünüldüğünde, milyonlarca adayın açıkta kalacağı da kesinleşmiş oldu.
Hizmet araçları ‘makam aracı’ oldu
Komisyonda bütçe görüşmelerinin sonuna doğru AKP tarafından çok sayıda önerge verildi. Maliye Bakanı Şimşek kamuda taşıt kiralama bedellerine sınırlama getirdiklerini, bu konuda yakınmalar olduğunu belirterek, “Şu anda gelip, şikayet ediyorlar biliyor musunuz? ‘Biz buna sığdıramıyoruz’ diye ama sığdıracaksınız” dedi. Şimşek, Maliye Bakanlığı’na bu konuda verilen bedel artırma yetkisini de kullanmayacaklarını söyledi. Ancak bakanın bu açıklamasından kısa bir süre sonra AKP’nin verdiği önerge ile kamuya alınacak taşıtlarla ilgili değişikliğe gidildi. Buna göre, Dışişleri Bakanlığı’na dış temsilcilik hizmetlerinde kullanılmak üzere alınacak 30 binek otomobilden 5’i, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bakanlık hizmetlerinde kullanılmak üzere alınacak 15 binek otomobilden de 2’si makam otomobili olarak alınacak. Ayrıca TBMM’ye bütçeden 2 minübüs, 1 kamyon, Ekonomi Bakanlığı’na yurtiçi hibe yoluyla 1’i makam hizmetlerinde kullanılmak üzere 3, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne de döner sermayeden 5 binek otomobil ve 1 ambulans alınacak.
Belediyeleri ‘kurtardılar!’
İl özel idarelerinin kapatılması nedeniyle Bütçe Yasa Tasarısı’nda büyükşehir belediyelerine devlet okullarının inşaat, bakım ve onarımları görevi ile sağlık projeleri için yatırım şartı getirilmişti. Ancak AKP’nin verdiği önerge ile bu şart tasarıdan çıkarıldı. Böylece büyükşehir belediyeleri okulların inşaat, bakım ve onarımları ile sağlık yatırımları için harcama yapmak zorunda olmayacak. Yine AKP’nin önergesi ile Gebze’de kurulan Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisinde yer alan şahıslara ait 1 milyon 56 bin 677 metrekare arazinin satın alınması ya da kamulaştırılması için de 100 milyon lira kaynak ayrıldı.