'Büşükşehir kanun tasarısı geri çekilsin'
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, mahalli idare seçimlerinin yapılacağı zamanla ilgili uzlaşma arayışları sürerken, Büyükşehir Kanun Tasarısı'nın geri çekilmesini istedi.
cumhuriyet.com.trBahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, ''Türk yönetim sisteminin üzerine yaslandığı merkezi kontrol ve üniter özelliklerin aşama aşama elenme ve eritilme riskiyle karşı karşıya olduğunu'' iddia etti.
Yerel yönetimlerin güçlendirilmesine, hizmetlerin sunumundaki hız, kalite ve kapsamı makul seviyeye çıkarmak maksadıyla alınacak iyi niyetli tedbirlere ve 13 ilin büyükşehir yapılması isteğine diyecek bir şeyleri olmadığını ve buna itirazı doğru bulmadıklarını ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti:
''Zira 1984 yılından bugüne kadar büyükşehir sistemi uygulanmakta olup, yerel yönetimlere dinamiklik ve etkinlik kazandırmıştır. Ancak AKP'nin hedefinde yerel yönetimleri reforma tabi tutmak, kaynak ve imkanlardan daha fazla istifade etmesini temin etmek ve bu alanda var olan eksik ve ihtiyaçları azami ölçüde gidermek kesinlikle yer almamaktadır. Büyükşehir Kanun Tasarısı ile federe devlet modelinin prototipi planlanmış ve bölgesel bazda hemen hemen her yetkiye haiz olacak derebeyleri ihdas edilmesinin önü açılmıştır. Bu durum Türk idare sisteminin ilke ve esaslarıyla taban tabana zıtlıklar içermektedir. Nitekim yapılması planlanan düzenlemeyle büyükşehir sınırları il sınırlarını kapsayacak şekilde genişletileceğinden, il idaresi sistemi ciddi düzeyde yara alacaktır. Belde belediyeler ve çok sayıda köyler tasfiye edilerek mahalleye dönüştürülecek, sosyal, ekonomik ve kültürel denge bozulacaktır. Bilhassa 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin kaldırılması yeni sosyolojik facialara neden olacak, kentlerdeki kontrolsüz ve plansız yığılmayla birlikte yozlaşma ve yoksulluk hali önemli oranda varlık gösterecektir.''
Bahçeli, köylerin ve beldelerin mahalle haline dönüştürülmesinin vatandaşlarda aidiyet bulanıklığına da neden olacağını öne sürerek, ''Bu gelişmeler ışığında, AKP zihniyeti, Anayasa'nın 123. ve 127. maddelerine aykırı bir tutum takınarak suça teşebbüs etmekte ve bu doğrultuda Türk idaresinin dayandığı ilkeleri bütünüyle sakatlamaktadır'' iddiasında bulundu.
''Sürpriz ve imkansız sayılmamalı''
''Büyükşehir belediye sınırlarının, il sınırına çekilmesinin, fiilen bölgesel yönetim ve eyalet sistemine geçişin sondan bir önceki durağı olacağını'' savunan Bahçeli, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:
''Bölücü ve yıkıcı unsurların dayattığı bölge tabanlı demokratik özerklik ve otonomi çağrıları böylelikle cevap bulacak ve Türkiye adım adım bölünmeye götürülecektir. Bu şekilde PKK talepleri peşinen karşılanmış olacak, öyle ki İmralı ve Kandil şebekesi beklediği tavizleri kısa süre içinde AKP vasıtasıyla elde edebilecektir.''
Oslo görüşmelerini eleştiren Bahçeli, şu görüşlere yer verdi:
''Bundan sonra ilk fırsatta İmralı canisinin, kendisi adına hazırlanan villaya çıkarılarak müzakereleri burada sürdürmesi sürpriz ve imkansız sayılmamalıdır. Başbakan Erdoğan'ın 'Gerekirse kanın durması için İmralı ile görüşülür' sözleriyle meşruiyet yüklediği İmralı canisinin, BDP kongresinde asılan fotoğraflarını suç kapsamında değerlendirmesi de çelişkilere gömülmüş bir siyasetin sızlanmalarından başka bir şey değildir. Terörle mücadele yerine müzakereyi yöntem ve yol olarak tayin eden hükümetin, Türkiye'yi idari, beşeri ve ruhi bazda parçalara ayırma hedefinden hiç vazgeçmeyeceği anlaşılmaktadır.
İki gün önce Hakkari-Çukurca'da 4 evladımızı şehit eden, milletimizin durmadan canını acıtan ve geleceğine arkası arkasına suikast düzenleyen canilerle hala pazarlık arayışları ve kan akıtan bu gaddarlardan insanlık beklentileri, Türk tarihinin hiçbir döneminde şahit olunmamış bir alçalma halidir. Başbakan Erdoğan ve hükümetinin başkalarına 'dak duk', bölücü teröre gelince 'şak şak' yapması vicdanla, insafla ve hamiyetle asla izah edilemeyecektir.''
''Tasarı, geri çekilmeli''
Devlet Bahçeli, ''Mahalli idare seçimlerinin ne zaman yapılacağıyla ilgili uzlaşma arayışlarının yer aldığı bir ortamda, Büyükşehir Kanun Tasarısı'nın bir an önce geri çekilmesi ve içine girilen inattan vazgeçilmesi gerekmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin alacakaranlık bir ortama mahkum edilmemesi ve milli varlığının coğrafi düzlemde dağıtılmaması amacıyla herkesin sorumlu, duyarlı ve ahlaklı davranması gerektiğini belirten Bahçeli, ''Bu nedenle hükümet yanlıştan dönmeli, Tük milletinin kaderiyle oynamamalı ve söz konusu tasarıyı Türkiye'nin gündeminden çıkarmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi, rejim ve yönetim sorununa açık davetiye demek olan Büyükşehir Kanun Tasarısı'nın yasalaşmaması için elinden gelen çabayı gösterecek ve demokratik mücadelesini her platformda sergileyemeye büyük bir hevesle devam edecektir'' ifadelerini kullandı.