Bush Türkiye'yi Batı'dan uzaklaştırdı
Stratejik ortaklığın Bush yönetiminin Irak’a müdahalesi ve PKK terörünün yükselmesi nedeniyle zarar gördüğünü vurgulayan Obama-Biden ikilisinin seçim bildirgesinde, Türkiye ile Kürt yönetimi arasındaki ilişkilerin sıkılaştırılması için çaba gösterileceği belirtildi.
cumhuriyet.com.trABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama, ABD Başkanı George Bush’un Irak savaşını yanlış yönetmesi sonucu PKK terörünün yeniden canlandığını, iki ülke ilişkilerinin zarar gördüğünü ve sonuçta Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığını savundu.
Demokrat adayın internet sitesinde yayımlanan seçim bildirgesinde, Obama ve başkan yardımcısı adayı Joe Biden’ın Avrupa’ya yönelik politikalarının yer aldığı kısımda, “Türkiye ile stratejik ortaklığın onarılması” başlıklı bir bölüme yer verildi. Obama - Biden ikilisinin bildirgesinde “istikrarlı, demokratik, yüzünü Batı’ya çevirmiş bir Türkiye ile yakın bir ilişkinin, ABD’nin ulusal çıkarı için önemli olduğuna” dikkat çekildi. Bush yönetiminin hatalı Irak müdahalesi yüzünden PKK terörünün yeniden canlandığı ve Türkiye - ABD ilişkilerinin zarar gördüğü yorumunun yer aldığı bildirgede, sonuçta Türkiye’nin “sırtını Batı’ya döndüğü” vurgulandı.
Metinde şu ifadeler kullanıldı: “Bu ilişki özellikle, bölücü PKK’nin Türkiye’ye yönelttiği terörist tehdidin canlanmasına neden olan, Bush yönetiminin yanlış yönlendirilmiş ve yanlış idare edilmiş Irak müdahalesi yüzünden, son yıllarda derin şekilde gerginleşti. Sonuçta stratejik açıdan önemli NATO müttefiki, Müslüman dünyasındaki en gelişmiş demokrasi, sırtını Batı’ya dönüyor. Son anketlere göre Türklerin yanlızca yüzde 12’si ABD hakkında olumlu görüş taşıyor.”
Kıbrıs’ta önderlik etme sözü
Bildirgede Obama ve Biden’ın diplomatik çabalarının yoğunlaşacağı başlıca iki konu ise şöyle ifade edildi:
4 Türk yetkililer ile Iraklı Kürt yetkililerin bir araya getirilmesi ve PKK tehdidiyle uğraşılması. Türkiye’nin toprak bütünlüğünün güvence altına alınması.
4 Irak’ın kuzeyinde Türk yatırımlarının ve Kürtlerle ticaretin kolaylaştırılmasını öngören bir anlaşma için görüşülmesi.
Türkiye’nin AB’ye katılma çabalarını destekleme sözü verilen bildiride, Kıbrıs sorununa da değinilerek adada adil ve kalıcı bir çözüm sağlanması çabalarına önderlik edileceği belirtildi. Kıbrıs’ın “kendi bölgelerinde siyasi yetkiye sahip iki toplumlu tek bir ülke” olarak kalması gerektiği ifade edilen bildirgede “Müzakere edilmiş bir Kıbrıs sorununun adanın trajik bölünmesine son vereceği” görüşü yer aldı.
ABD’deki Yunan lobisinin yayınlarından Greek News dergisinin, Obama’nın bir mektubunda Kıbrıs’ta “Türk işgali” ifadesini kullandığını yazmıştı.