Burun estetiği yaptıranların üç şartı

Estetik operasyonlarda hastaların operasyondaki ve operasyon sonrası beklentileri 10 yıl öncesine göre farklılaştı, artık bilinçli, ne istediğini bilen bir hasta profili oluştu.

cumhuriyet.com.tr

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Naser Dadaşzade, hastaların burun estetiğiyle ilgili başlıca üç beklentisi olduğunu söylüyor: İyi görünüş, iyi nefes alabilmek, estetikten sonra morluk ve şişliğin oluşmaması. Burun estetiğinde birçok işlem yaptıklarını belirten Dr. Naser Dadaşzade, her hastanın özel olduğunu, dolayısıyla burun estetiğinden beklentilerinin de burnundaki dış görüntü ve iç sorunlarla şekillendiğini söylüyor. Burun içindeki C şeklinden kaynaklanan sorun yüzünden oluşan deviasyon nedeniyle sağlıklı nefes alıp vermenin mümkün olmadığını anlatan Dr. Dadaşzade, estetik operasyonlarda en çok düzeltme yaptıkları kusurları şöyle sıralıyor:

-    Deviasyon olunca burun içindeki eğriliklerden, kıkırdak yapıların bozulmasından dolayı kişi nefes alıp vermekte zorluk çeker. Sağlıklı bir solunum yapamadığı için gerek gündüz, gerekse gece nefes alıp verirken sorun yaşanabilir.

-    Burnun dışında eğri, kemerli, geniş bir görüntü varsa düzeltiyoruz.

-    Burun ucunda düşüklük olması, hem kadınların hem erkeklerin düzeltilmesini istedikleri kusurlar arasında yer alıyor.

-    Burun estetiğinde kusurları düzeltirken burun ucuyla dudak arasında bulunan, kadınlarda ve erkeklerde kendine özgü açıları sağlamak lazımdır. Kadınlarda burun ucu, erkeklere göre daha kalkık olmalıdır. 

-    Özellikle erkeklerde gördüğümüz ve ‘boksör burnu’ dediğimiz geniş burun yapılarını düzeltirken de doğal bir görüntü yaratmaya çalışıyoruz. Geniş bir burnu çok fazla daraltmak da hastanın burun deliklerinin küçülmesine neden olacağından nefes alıp vermeden ciddi sıkıntılara yol açacaktır.

-    Eğer burun içinde etler varsa bunları radyofrekans yöntem ile küçültüyoruz, buradaki fazla etleri kesmiyoruz. Artık yaptığımız estetik operasyonlarda kanama, şişlik, morluk olmuyor. Oysa eskiden estetik operasyon olmak demek, gözaltında morlukların oluşmasıydı. Aynı şekilde kanamalar, şişlikler de vazgeçilmezdi. Şimdi bunların hepsi ortadan kalktı.

-    Teknoloji burun içi ameliyatlarını çok kolaylaştırdı, artık insanlar bu ameliyatlardan korkmuyor. Kullandığımız özel silikonlar, tamponlar sayesinde hastaların ameliyat sonraları rahat geçiyor.

 

Güzel burun da iyi nefes alabilir

Bundan 10 yıl öncesine kadar estetik yapılan burunlarda güzelliğin ön planda olduğuna dikkati çeken Dr. Naser Dadaşzade, artık günümüzde hem güzel, doğal görünen, hem de iyi nefes alabilen burunlar yapmaya özen gösterdiklerini söylüyor. Ancak burun estetiğinde güzel görünüm sağlama ve iyi nefes fonksiyonlarının aynı ameliyat seansında yapılmasının önemine değinen Dr. Dadaşzade, bunun nedenini şöyle açıklıyor:
“Deviasyon ameliyatını ve estetiği aynı seansta yapmamızın nedeni, burun içinden çıkan parçaları içerde destekleyici unsur olarak kullanmamızdan kaynaklanıyor. Deviasyon sorunu olan kişi altı ay sonra estetik isterse, kulak ve kaburgadan kıkırdak alıp greftv olarak kullanmak gerekebiliyor. Ancak bu yöntemin bazı zorlukları var. O nedenle bir ameliyatta her iki işlemi tamamlamak daha uygundur.” 

 

Estetikten sonra burnunuza iyi bakın

Estetik operasyondan sonra hastaların burunlarına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Dr. Naser Dadaşzade, estetiğin ardından dikkat edilecek konuları şöyle sıralıyor:

-    Ameliyattan bir ay sonra güneş gözlüğünü serbest bırakıyoruz. Bu süre içinde operasyon geçiren hastanın güneşe çıkmaması, güneşlenmemesi, solaryuma girmemesi lazım.

-    Havuza, denize bir ay içinde girilebilir.

-    Ameliyattan sonraki ilk 1-2 ay için gözlük ve lens önermiyoruz, lens yüzünden enfeksiyon oluşabiliyor.

-    İlk iki hafta yüzüne su değdirmesini  önermiyoruz. Tazyikli suyun altında yüze ve burna su değmemesi lazım.

-    Çok fazla gülmek, burun hareketi yapmak uygun olmayabilir.

-    Burun estetiğinden sonra şişlik, morluk olmuyor, olsa da hafif oluyor, 3-5 gün içinde kayboluyor.

-    Kişinin başını yukarda tutarak yatması gerekiyor, aşağıda yatılırsa ödem oluşuyor.

-    Tatile gidildiyse bir ay kadar bir süre havuza ve denize atlamamak gerekiyor.