Bursa'nın ölüm emri
Bursa'da kentin yüzde 55'ine maden arama izni verildi. Koruma altındaki alanlar tehdit altında...
cumhuriyet.com.trYüzölçümü 10 bin 900 kilometrekare olan Bursa’nın 6 bin kilometrekaresine maden arama izni verilmiş. Arama izni verilen alanların arasında, verimli tarım alanları, su kaynakları, baraj gölleri ve mutlak koruma alanları da bulunuyor.
CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili ve Jeofizik Mühendisleri Odası’nın eski Bursa Temsilcisi Sabahattin Sesli, Bursa’da yapılan maden arama çalışmalarıyla ilgili çok çarpıcı açıklamalar yaptı. Bursa İl Genel Meclisi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce yürütülen “1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı” çalışma grubunda konuşan Sesli, Bursa’da yapılan maden aramalarının kentin geleceğini tehdit ettiğini söyledi.
Sesli “Verimli tarım alanları, su kaynakları havzaları, baraj gölleri ve mutlak koruma alanlarındaki maden arama izinleri, Bursa’nın geleceğini tehdit ediyor. Bu koşullarda gelecek planlaması yapılamaz” dedi.
Sesli’nin açıklamalarına göre, Bursa’da maden arama izni verilen alan miktarı, il toprağının yüzde 55’inden fazla.
Madenciliğe prim veriliyor
AKP’nin çıkardığı ayrıcalıklı yasalar nedeniyle başıbozuk madenciliğe prim verildiğini öne süren ve Bakanlığın verdiği izinleri takip etmekte zorlandıklarını belirten Sesli’nin Bursa’ya ilişkin açıkladığı çarpıcı veriler ise şöyle:
• 260 bin hektar maden ocağı izni verilmiş.
• 192 taşocağı içinde sadece 4 tanesi için ÇED yapılmış. (Bu ocakların tümünün ÇED kapsamında olması gerekiyor.)
• 260 taşocağı izin için bekliyor.
• Bursa’nın 1 senelik kırma taş ihtiyacı 33 milyon ton ama 45 milyon tonluk ruhsat verilmiş.