Bursa'da afetzede çiftçiler KHK çıkarılmasını istiyor (20.07.2017)

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde önceki gün dolu ve şiddetli sağanak yağıştan dolayı 94 bin dönüm ekili alan zarar gördü. Bursa Valisi İzzettin Küçük, doludan zarar gören ekili alanlarda incelemelerde bulunarak çiftçileri dinledi. Afetzede çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde olmayan afetzedelerin zararlarının karşılanması için Kanun Hükmünde Kararname çıkarılmasını istediler.

cumhuriyet.com.tr

<video:785802>

 

Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde önceki günkü şiddetli sağanak ve dolunun verdiği zarar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin incelemeleri sonucu ortaya çıktı. Ekiplerin yaptıkları belirlemelere göre 2 ilçedeki bin 350 çiftçinin toplam 94 bin dönümdeki domates, biber, kavun, karpuz ve kabak ekili arazisi zarar gördü. Hasar tespit çalışmaları tamamlanarak bakanlığa gönderildi. Bursa Valisi İzzetin Küçük de , Mustafakemalpaşa ve Karacabey'de zarar gören arazilerde incelemelerde bulunarak, mağdur durumda olan çiftçileri dinledi.

Mustafakemalpaşa'nın Yeşilova mahallesinde çiftçilerle bir araya gelen Vali İzzettin Küçük Küçük, Mustafakemalpaşa'da 76 bin dönüm arazide yaşanan zararın giderilmesi için bakanlık düzeyinde çalışma yapılacağını söyledi.

Bölgede yaşanan afetin ardından bölgeye gelen İnegöl, Gemlik, Nilüfer, Osmangazi, Orhaneli, Karacabey, Keles, Mudanya ve Yenişehir Ziraat oda başkanları da çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için birlik ve beraberlik içinde hareket edilerek süreci takip edeceklerini söylediler.

Ziraat odası başkanları, TARSİM sigortası yaptıramayan çiftçilerin Olağanüstü Hal sürecinde bir seferliğine Kanun Hükmünde Kararname çıkarılarak sigortası olmayan çiftçilerin zararlarının karşılanmasını Vali Küçükten istediler.

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan ile Tarsim Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu'nun da katıldığı toplantıda çiftçiler de zararlarının karşılanmasını istediler. Kemaloğlu "Çiftçilerimizin büyük bir çoğunluğu miras hukuku sorunlarından dolayı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt yaptıramıyorlar. Bu problem neticesinde de TARSİM sigortasından faydalanamıyorlar. Şu ana kadar 500 çiftçimizden hasar ihbarı aldık. Dün itibarıyla başlayan ekspertiz çalışmalarımızı süratle tamamlayıp sonuçlandırmayı planlıyoruz." dedi.

 TARSİM GENEL MÜDÜRÜ OVADA İNCELEMELERDE BULUNDU

Bu arada Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu ile Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt Karacabey'de etkili olan dolu yağışı sonrası zarar gören tarlalarda incelemelerde bulundu. Karacabey'e bağlı Bakırköy Mahallesi'nde zarar gören tarlalarda büyük hasar oluştuğunu ifade eden TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, şöyle dedi:

"Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da yoğun etkilenme söz konusu. Gördüğümüz kadarıyla da ciddi hasar var. TARSİM sigortası olan üreticilerimize hemen hasarlarını belirlemelerini istedik. Bugünden itibaren de eksperlerimiz hasar tespit çalışmalarını yapacaklar. Üreticilerimize hiçbir mağduriyet yaşatmadan çok hızlı bir şekilde işlemlerini tamamlayarak, ödemelerini de gerçekleştireceğiz. Ama gördüğümüz kadarıyla hasarın boyutu gerçekten çok büyük. Tarlalarda ürünlerin bir çoğu yüzde 100'e yakını hasar görmüş durumda."

Mevcut mevzuat gereği üreticilerin mutlaka poliçe düzenlenebilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydının bulunması gerektiğini söyleyen Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, "ÇKS kaydı açılmamış ise ne yazık ki onlara TARSİM sigortası yapamıyoruz. Çünkü bu devlet destekli bir model. Pirim desteği de devlet tarafından yapılıyor. Devlet desteği olabilmesi içinde ÇKS şartı aranıyor. Biliyorsunuz diğer desteklemelerde de ÇKS kaydı gerekiyor. ÇKS kaydı olmazsa TARSİM poliçesi düzenlenemiyor" ifadelerini kullandı.